Zhen Hao Dim Sum

"Entä mykyt? Ehdottomasti parhaimpien joukossa elämässäni! Täytteessä oli monitahoisia ja kiinnostavia makuja, ja taikina oli suussa sulavaa."

24.8.2022

Törmäsin tähän Töölössä toimivaan kiinalaiseen ravintolaan varmaankin Facebookin Vegaaninen Helsinki -ryhmän keskusteluissa jo ajat sitten. Hyviä kiinalaisia ravintoloita on aina mukava löytää, mutta erityisesti kiinnostavat laadukkaat dim sumit. Edellisestä oikein perusteellisesta mykyihin (eli dumplingsseihin, kuten nykyään on tapana sanoa) perustuvasta ateriasta on vuosikausia – seitsemän vuotta sitten Kalasataman edesmenneessä Ho’s Foodissa vietetty dim sum- ja hotpot-illallinen on edelleen elämäni huippuillallisia.

Pieni Zhen Hao Dim Sum oli saapuessani ratikkatyömaiden saartama, ja meteli kadulla oli melkoinen. Ravintolassa minut kuitenkin otti vastaan sydämellinen ja pohjattoman ystävällinen ravintoloitsija, joka oli suorastaan innostunut kohdatessaan uuden asiakkaan. Koska olin lounastamassa kahden kokouksen välillä, minulla ei ollut aikaa syödä perusteellista dim sum -valikoimaa. Listalta nimittäin olisi löytynyt neljä tai viisi vegaanista vaihtoehtoa! Valitsin alkuruoaksi kolmen höyrytetyn mykyn annoksen ja pääruoaksi ”Hong Kongin erikoisuuksien” (ravintola kertoo erikoistuneensa kaupungin ruokiin) joukosta annoksen, jota olin jo etukäteen katsonut netistä: munakoisoa, tofua ja seitania! Ravintoloitsija tunsi hyvin vegaanisuuden ja selitti tarkkaan, että vegaaniseen annokseen hän on jopa tehnyt itse soijapohjaista ”osterikastiketta”. Mahtavaa.

Kauniit vihreätaikinaiset mykyt tuodessaan ravintoloitsija yllätti minut kertomalla, että hän tekee dippinä olevan soijakastikkeensa itse. Ja se olikin erinomaista. Entä mykyt? Ehdottomasti parhaimpien joukossa elämässäni! Täytteessä oli monitahoisia ja kiinnostavia makuja, ja taikina oli suussa sulavaa.

Pääruoka tuli pöytään metallisessa pienessä wokissa, lämpökynttilän kanssa. Tämä oli niin ikään omaleimainen annos, jonka tyylistä en muista syöneeni. Olen viime vuosina syönyt paljon sellaista kiinalaista, jossa korostuvat tuoreet yrtit, tuore chili ja kirpeätkin maut. Tässä taas perustana oli vahva umaminen liemi. Listassa oli tulisuusmerkintä, mutta annos ei minusta ollut kovin tulinen – ostin mukaan ravintoloitsijan omaa ”satavuotiaalla reseptillä” tehtyä chilikastiketta, ja siinä maistui minusta vahvasti fermentointi. Tämän annoksen liemeenkin chili varmaan tuli tuolla tavoin hillitymmin, hapatuksen kautta.

Munakoiso oli alkuun vielä aavistuksen ”kirpeää”, mutta maku syveni annoksen kupliessa lämpökynttilän yllä. Seitan oli kiinalaisista ruokakaupoista tuttuja kuivattuja suikaleita, jonka kaltaisia Thai Vegan Kitchenin annoksissa käytetään paljon. Syvä umamisuus sai vastapainoa tuoreen inkiväärin palasista.

Minä pidin tästäkin annoksesta, mutta mykyt olivat ehdottomasti aterian huippukohta. Palaan tänne varmasti kiinalaista ruokaa rakastavan ystäväni kanssa, ja tilaamme pöydän täyteen dim sumeja.

Zhen Hao Dim Sum
Runeberginkatu 63b
Helsinki

ma–pe 11–20
la 12–20
su 12–18

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset