Thai Vegan Kitchen

"Mitä pidemmälle söin, sitä vahvemmiksi maut kävivät."

21.10.2021

Thai Vegan Kitchenin ruokakärry ehti kiertää Helsinkiä toista vuotta, ennen kuin se asettui Redin pihalle Kalasatamaan. Kärry sai niin suuren maineen, että Helsingin Sanomatkin intoutui ylistämään sitä. Itse en Redin aikana kerennyt käydä, mutta marraskuussa 2019 pistäydyin syömässä talvipakkasilla pari annosta päärautatieaseman pihalla. Vetäisin jännän fuusiohodarin ja kahmin suuhuni erittäin, erittäin tulista Beyond Meatia basilikalla. Sen verran kylmä oli, että kunnollista punnittua mielipidettä en ruoasta ehtinyt muodostaa. Hyvää oli joka tapauksessa.

Saattaa olla, että käväisin syömässä jotain toisenkin kerran ennen kuin poikkeusolot iskivät päälle. Pelkäsin Thai Vegan Kitchenin kuten monen muunkin paikan puolesta, mutta he paitsi selvisivät myös kukoistivat sen verran, että nyt syksyllä aukesi uusi ravintola Lapinlahdenkadulle – mikäli muistan oikein, samaan liiketilaan, jossa aikanaan toimi Xiao Mei Lin. (Se muuten muutti juuri taas erilleen Annankadun pääravintolasta Lönnrotinkadulle.) Alkuvaiheessa oli kommelluksensa kuten murto ravintolan tiloihin, ja näissä maailmankaupan köhimisen poikkeusoloissa minkä tahansa rakentamisessa on pulmansa.

Pääsin lunastamaan hankkimani tukilahjakortin vihdoin työkaverini ja rakkaan ystäväni kanssa hyvän kokouspäivän jälkeen. Aikaa oli ennen junan lähtöä, joten tilasin parit alkuruoat pääruoan lisäksi.

Ensimmäiseksi maistoimme klassista som tam -papaijasalaattia. Se poikkesi hieman tutusta versiosta, sillä vihreän papaijan lisäksi mukana oli erilaisia salaatteja ja lehtikaalia, ituja ja päällä hieman caviartia. Monipuolisempi salaatti toimi erinomaisesti, sillä lehtivihannesten raikkaus tasapainotti reipasta tulisuutta. Olen syönyt tästä salaatista sellaisia versioita, että loppupuolella annosta hengittäminen alkaa sattua. Se on ihanaa, mutta etenkin rakkaan ystäväni takia olin tyytyväinen, että tässä tulisuus oli vahvaa mutta hillitympää ja myös, miten sen sanoisi, maukasta. Chili ei pelkästään hyökännyt päälle vaan maistui, mikä on aina hienoa.

Sai ua -rullia tilatessani odotin jonkinlaisia kesäkääryleitä, ja yllätys olikin suuri, kun pöytään kannettiin pari muhevaa pinnasta käristettyä ehkä tofulla täytettyä pötkylää. Mitään tällaista en ole koskaan syönyt! Pinnassa oli ihana paahteinen aromi, mutta suutuntuma oli venyvän sitkas, ja sisuksessa oli tuhti currymauste. Ystävän kanssa totesimme, että tämähän on oivallinen makkara! Ja sitä se kieltämättä eniten muistutti, ja pelkästään hyvällä tavalla.

Pääruoaksi ystäväni söi paistettua riisiä sitruunaruoholla ja chilillä. Maistoin hieman hänen annoksestaan, ja sain välittömästi vahvan muistikuvan samanlaisesta makumaailmasta, joskin erityylisessä annoksessa, sittemmin lopettaneessa mahtavassa Pinto Bstaurantissa Sörnäisissä. Annos oli melko tulinen, ja ystäväni pyyhki välillä hikeä otsaltaan, mutta tyytyväiseltä hän vaikutti kokemukseen, vaikka hetken saikin lautasellisen syötyään huokailla.

Minun pääruoassani oli punaista riisiä ja inkiväärin ja chilin kanssa paistettuja vihanneksia, kahdenlaisia soijasuikaleita ja tofua. Ensi silmäyksellä annos oli aika tavanomaisen näköinen, mutta mitä pidemmälle söin, sitä vahvemmiksi maut kävivät. Mikäli oikein aistin, chilin ja tuoreen inkiväärin poltteen lisäksi siinä oli runsaasti mustapippuria, jonka käyttöön olen thaimaalaisessa keittiössä monesti ihastunut.

Kaiken kaikkiaan minulle jäi tästä illasta lämmin ja onnellinen olo. Seura oli tietysti erinomaista, ruoka samaten, mutta erityisesti mieltä lämmitti se, että ravintola oli tupaten täynnä. Henkilökunnan meininki oli iloista ja ystävällistä, ja vanhalle 90-luvun aktivistille paluu vanhaan eläinoikeusliikkeen kuvastoon toi paljon muistoja mieleen.

Minusta on mukavaa, että tässä kasvisruoan voittokulun ajassa kasvisravintolat voivat olla vähäeleisesti asiaa korostamattomia kotiruokapaikkoja kuten Papu ja Pata, Veg Pointin kaltaisia lajityyppinsä pioneereja, HOAXin ja Junky Veganin tyylisiä mättöpaikkoja, Magun hienoja illallisia ja Gopalin kaltaisia klassikoita – mutta sydäntä lämmittää, että joukosta löytyy myös verhoamatonta eläinten asian ajamista, joka ei kuitenkaan jyrää alleen sitä, että ruoan pitää olla myös hyvää ja tuottaa iloa elämään. Tänne palaan vielä monta kertaa, sillä listalla on kaikenlaista houkuttelevaa. Ja jälkkäriäkin pitää päästä kokeilemaan!

Thai Vegan Kitchen
Lapinlahdenkatu 9
Helsinki

ma–to 11–21
pe 11–22
la 12–22
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset