Pronto Central Station

"Tämä oli todella herkullista! Itku meinasi päästä. Olin niin kaivannut tätä tuoksua, tätä rapeutta ja pehmeyttä, tätä makua."

14.2.2023

Helsingin rautatieaseman ravintolaremontit saatiin päätökseen talvella ja keväällä 2022, ja koko aseman ruoka- ja kahvimeininki meni kerralla uusiksi. Cafe Elielistä on tullut jo vakiomestani, ja vaikka Burger Kingin tuominen noin arvokkaaseen tilaan oli vähän rikollista, tunnustan tilanneeni jo useamman Whopperin paikan päällä tai junassa syötäväksi. Suuressa italialaisessa Olivia-ravintolassa en ole käynyt, eikä yhden pizzan vegaaninen valikoima niin innosta, kun hyvää pastaa löytyy kosolti – pastaa jos olisi, menisin ehdottomasti kokeilemaan, koska se on kunnon italialaisen ravintolan mittatikku. Mutta hätkähdin vasta nyt tammikuussa siihen, että viereisessä kahvila Prontossa saisi useimmiten myös vegaanista pizza al tagliota!

Pizza al taglio on maailman tärkeimpiä asioita. Italiassa olen viimeksi saanut siitä nauttia pian kuusi vuotta sitten – joskin Hyvän kurkun lukijoille sellainen attenzione, että tulossa on uusia kokemuksia, Interrailin 50-vuotiskampanjan mahdollistamana! Mutta siitä myöhemmin, ellei tässä välissä tipu asteroidi niskaan, alienit hyökkää, Cthulhu nouse merestä tai muuta mukavaa.

Suomessa liki kaikista pizza al taglio -kokemuksista vastasi Pizzarium-ketju kunnian päivinään. Muistan ikuisesti ensimmäisen kokemuksen Turun alkuperäisessä kauppakeskusravintolassa – palasin suoraan Rooman kaduille Montiin. Sittemmin Pizzariumissa tuli käytyä monessa paikassa – hetken aikaa Tampereellakin ennen kuin se kokeilu päättyi surullisesti, mistä olen entiselle kotikaupungilleni edelleen vihainen. Etenkin Helsingin Kluuvissa kävin usein, ja vegaanisten kampanjoiden valikoiman ahmiminen armaiden ystävien kanssa on ihana ruokamuisto. Sittemmin Pizzarium-ketjun taso romahti ja liikkeet sulkeutuivat yksitellen – viimeiseksi Kampissa. Tampereen Nokia-areenalla on edelleen liike, mutta tasosta ei ole tietoa, koska se ymmärtääkseni toimii osana ravintolanippua vailla alkuperäistä osaamista.

Marssin Prontoon juuri ennen junan lähtöä ja suuntasin pizzatiskille niin päättäväisesti, että en edes vilkaissut, onko muuta vegaanista tarjolla (ai että kun saisi italialaisia kolmioleipiä – tramezzino-muistot ovat rakkaita). Tiskillä olevista lapuista päätellen tarjolla olisi kahta vegaanista, mutta onneksi kysyin, sillä toisessa oli virheellinen laputus. Siispä ostin pizza rossaa artisokalla, oliiveilla, tomaatilla ja basilikalla. Palat pakattiin siististi laatikkoon, ja viiletin kohti Lempäälää.

Kotona uuni lämpimäksi ja pizzat kuumalle uunipellille. Suositeltu lämmitysaika ei meidän kiertoilmauunissamme yllättäen ihan riittänyt, mutta uunithan ovat tosi erilaisia.

Joka tapauksessa: tämä oli todella herkullista! Itku meinasi päästä. Olin niin kaivannut tätä tuoksua, tätä rapeutta ja pehmeyttä, tätä makua. Kyllä tämän Roomassakin ilolla söisi. Ennustan, että syön näitä vielä aika paljon junaa odotellessa. Toivottavasti vegaanista valikoimaa on jatkossakin ja monipuolisesti: ohuilla herkkusieniviipaleilla täytetty pizza rossa tai kunnon perunainen pizza bianca olisi ihanaa.

Pronto Central Station
Helsinkin rautatieasema
Helsinki

ma–la 8–20
su 10–20

Kotisivut

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset