Ravintola Lohtu

"Curryn määrässä ei ollut säästelty, riisistä nousi hyvä yrttinen aromi, ja korianteria oli enemmän kuin laki sallii – eli juuri niin paljon kuin minä tykkään."

29.5.2023

Pitkään remontissa ollut vanha Hakaniemen kauppahalli aukesi vihdoin ennen vappua. Remontti alkoi 2018 tammikuussa, eikä minulla maalaisena ole itse asiassa juuri muistoja hallin vanhoista ajoista. Kävin siellä pari kertaa, mutta en muista ainakaan mitään vegaanista sieltä hakeneeni saatikka löytäneeni. Sen sijaan viime vuosien väliaikaisesta kauppahallista minulla on suorastaan haikeat muistot: hain sieltä aikanaan useasti vegaanista Hellempi valkoinen -homejuustoa (glory days) ja Petri’s Chocolaten konvehteja sekä ennen kaikkea aterioin Roots Kitchenissä. Elokuussa 2018 sain siellä yhden elämäni parhaimmista polenta-annoksista, jonka veroista olen syönyt vain Mäntän Göstassa ja parempaa vain kerran Italiassa. Rootsin lopetusuutinen elokuussa 2020 oli suru-uutinen.

Remontoidun kauppahallin aukeaminen olisi saattanut mennä minulta jopa ohitse, mutta sydänystäväni mainosti minulle innoissaan vegaanista Lohtu-ravintolaa, joka on auennut hallin kakkoskerrokseen. Sopiva sauma vierailla tuli työtapaamisen jälkeen, kun olin varannut hyvin aikaa ennen paluujunan lähtöä.

Viikon lounaslistalla maanantain lämmin ruoka oli tikka masala kikherneillä ja kukkakaalilla. Etukäteen en ollut niin innoissani: kovin usein lounaspaikoissa aasialainen ruoka kun mielletään oikotieksi tehdä kasvisruokaa helpolla, mutta siihen ei panosteta. Mieleni muuttui kuitenkin nopeasti, kun runsas lounasannos kannettiin eteeni. Curryn määrässä ei ollut säästelty, riisistä nousi hyvä yrttinen aromi, ja korianteria oli enemmän kuin laki sallii – eli juuri niin paljon kuin minä tykkään. Mehän pakastamme puutarhasta talvea varten joka vuosi litrakaupalla lehtikorianteria, ja usein se on silti loppunut kesken.

Tämä annos pärjäsi makujensa monisyisyydessä ja tasapainossa mille tahansa intialaiselle ravintolalle, jossa olen käynyt. Paremmuusjärjestykseen en lähde asettelemaan, mutta ihan yhtä innoissani olin kuin vaikkapa Porin VegPointin tai Turun Delhi Darbarin antimien äärellä. Erityiskiitos taiten paahtuneille mutta pehmeille isoille sipulinpalasille sekä sopivalle fuusio-otteelle: annoksesta löytyi myös paksoita. Kollegani, jonka kanssa lounastin, ylisti hänkin tikka masalaansa maasta taivaisiin.

Lounaaseen kuuluu myös kahvi, ja alkuun tarjottiin pari palaa tuoretta leipää herkullisella minttuisella hernepyreellä.

Tänne palaan varmasti vielä monta kertaa. Ihanaa, että kaupungin uusi vegaaninen ravintola on näin oivallinen!

Ravintola Lohtu
Hakaniemen kauppahalli, 2. krs
Hämeentie 1A
Helsinki

ma–la 11–15.30
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset