Ravintola Tbilisi

"Kaalin happamuus ja raikkaus oli hieno vastapaino täyteläiselle maanläheiselle papumuhennokselle, ja lämmin pehmeä leipä sitoi ne täydellisesti yhteen. Aivan loistava annos!"

1.7.2023

Maaliskuussa Kuninkaankadulle, vanhoihin Café Gopalin tiloihin, aukesi georgialainen ravintola Tbilisi. Georgialainen keittiöhän on ollut viime vuosina jonkin sortin nosteessa Suomessa. Edellisen kerran olin nauttinut sen antimia liki pari vuotta sitten tamperelaisessa Rionissa. Tbilisistä olin kuullut kovasti kehuja, mutta vasta nyt löytyi sopiva sauma käväistä ennen peli-iltaa tuolla suunnalla kaupunkia. Tbilisi on nimittäin illallisravintola, joten lounasvierailu ei ollut tullut kysymykseen, ja niihin minulla on Tampereella useammin tilaisuuksia.

Marssin sisään heti ravintolan avauduttua ja tilasin suuremmin epäröimättä vanhoja tuttuja pähkinäisiä munakoisorullia sekä lobion, georgialaisen papupadan. Kumpikin annos on valmiiksi vegaaninen – niiden lisäksi löytyy salaattia, kasvispullia, grillattuja vihanneksia ja munakoisomuhennosta.

Ravintolan sisustus on mukavan rauhallinen ja kotoisa, ja avokeittiön meininkiä katsellessa tuli nostalgisia muistoja Gopalin ajoista. En pysty edes arvaamaan, kuinka monta ateriaa olen nauttinut juuri tässä kohtaa istuessani, lempparipöydässäni. Vähän haikea oli olo, mutta muistelot lakkasivat, kun sain hyvää ruokaa eteeni.

Munakoisorullat olivat ehkä paras koskaan syömäni versio tästä klassisesta herkusta, johon törmäsin ensimmäistä kertaa parikymmentä vuotta sitten Tartossa. Munakoiso oli kypsennetty taiten, ja täytteessä oli syvyyttä.

Lobion kanssa tarjottiin pitkulaista leipää ja ”punaista hapankaalia”, johon tykästyin kovasti. Se oli vähän kuin pikkelöidyn ja hapatetun kaalin välimaastossa – ei pehmeää vaan edelleen rapsakkaa, ja siinä oli omaleimainen hieno aromi, jota en ihan osannut tunnistaa. Ehkä granaattiomenan mehua? Kaalin happamuus ja raikkaus oli hieno vastapaino täyteläiselle maanläheiselle papumuhennokselle, ja lämmin pehmeä leipä sitoi ne täydellisesti yhteen. Aivan loistava annos! Tulen aina hyvälle mielelle, kun saan kunnon papuruokaa, sillä me suomalaiset syömme edelleen aivan liian vähän tällaisia palkokasviruokia. Ei mitään ”pääproteiinia” sen lisäksi tarvita – tällainen on kunnon täyteläistä ruokaa sellaisenaan.

Suosittelen mitä lämpimimmin!

Ravintola Tbilisi
Kuninkaankatu 15L
Tampere

ma–to 16–22
pe 16–23
la 13–23
su 13–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset