17.10.2024
Toukokuussa 2021 Helsingin Sanomatalon kulmaan aukesi vegaaninen ”roskaruokaravintola” ja baari Junk y Vegan. Kävimme silloin tuoreeltaan arvioimassa sen armaiden ystävien ja luottosyöjäkumppanieni kanssa. Olen käynyt ”Junkyssa” monta kertaa, ja uusinta-arvion kirjoitin kesäkuussa 2023. Edellinen visiitti taisi olla viime vuoden puolella tai ihan alkuvuodesta. Kallion sittemmin lopettaneessa pisteessä ehdin käydä kerran. Junk y Vegan -ravintoloiden taso hieman heitteli, mutta pääosin kokemukset olivat hyviä.
Normaalisti en olisi näin nopsaan uusinta-arviota kirjoittanut, mutta syyskuussa tuli suuria uutisia: mainiosta Kvetkas-hampurilaisgrillistä tuttu Vladimir siirtyi kioskin lopetettua ravintolan keittiömestariksi! Harmikseni pääsin käymään Kvetkasissa vain kerran, joulukuussa 2022 kioskin toimiessa Säästöpankinrannalla. REDIn aikoina en kioskille kerennyt. Sen verran tykkäsin Kvetkasin meiningistä, että tämä uudistus kiinnosti. Vladimir toi mukanaan Kvetkasissa kehitettyjä reseptejä, ja minulla oli heti sellainen kutina, että tämä auttaisi myös aiempaan lievään tason heittelyyn. Kerkesinkin käväistä SYÖ-viikkojen lounasburgerilla vilkaisemassa uutta listaa, mutta silloin otin perinteisen ”Junkyn”. Purilainen oli silloin valmistettu erinomaisesti, mutta arviovisiitin säästäisin, kunnes pääsisin illastamaan. Sovinkin pian ruokatreffit rakkaan ystäväni kanssa: söisimme ja puhuisimme intomielisesti science fictionista ja muutenkin tiedenörtteilisimme. Parasta.
Uudella listalla on hampurilaisten lisäksi sormiruokaa, gyoza-mykyjä, tacoja, pastaa, salaatteja ja lämpimiä voileipiä. Todellinen fuusioravintola siis! Kaikenlaista teki mieli testata, mutta päädyimme kumpikin hampurilaisiin. Itse valitsin uuden Mex-i-Canin, ystäväni otti Seitan Worshipperin. Kylkeen tilasimme ranskalaisia sekä korealaisesti maustettuja gyozoja.
Gyozat olivat oivallisia. Sitkaasti karamellisoitunut kastike ei ollut liian makeaa kuten usein korealaisissa virityksissä, vaan se toi enemmänkin tulisuutta ja fermentoitunutta umamisuutta, joka oli hyvä vastapaino tofuiselle pehmeälle sisukselle. Ja sisuksessakin oli makua. Kyllä nämä parhaimmistoon menivät tämän tyylin mykykokemuksista.
Entä purilainen? Voi taivas miten hyvää. En ole varma, millaisia pihvejä talossa käytetään, mutta minä olin maistavinani mustapapuisaa maanläheisyyttä. Olisivatko nämä talon omia pihvejä? Voin olla väärässäkin, mutta joka tapauksessa herkkua pihvi oli, ja siihen oli paistettu kunnon pinta. Kuten Junkyssa perinteisesti, kastikkeita oli paljon. Joskus niitä on ollut makuuni liikaa, mutta nyt tasapaino oli löytynyt. Vegaaninen juustokastike ja korianterinen salsa tukivat toisiaan. Suorastaan hämmennyin, miten kastikkeen, salsan, majoneesin ja guacamolen yhdistelmä oli näin harmoninen. Juu, oli tämä parhaita purilaiskokemuksia viime vuosina.
Kun nyt ruokatreffeillä oltiin, päätimme ystävän kanssa tilata jälkkäriä. Sen verran oli americana-henkinen olo, että päädyin pirtelöön. Minähän en ole elämässäni juuri pirtelöitä juonut, mutta nyt päätin kokeilla. Makuvaihtoehdoista valitsin ”Snickersin”. Ja olihan se oikein onnistunut, mutta todennäköisesti jäätelö ”croissant-vohvelilla” on enemmän minun juttuni.
Aivan mahtavasti uudistuttu!
Junk y Vegan
Sanomatalo
Postikuja 2
Helsinki
ma–to 16–22
pe–la 12–23
su 12–20