Ravintola Lohtu

"Papumuhennos tarjottiin suoraan löysän puuromaisen polentan päällä, eli se oli melkeinpä lusikoitavaa apetta. Pidin annoksesta kovasti."

25.10.2024

Kävin ensimmäisen ja muistaakseni edellisen kerran Lohdussa vajaat puolitoista vuotta sitten. Monta kertaa olen halunnut palata, mutta tämmöistä tämä blogaajan elämä on – koko ajan pitää testata uusia, ja hyväksi todettuihin kerkeää liian harvoin. Nyt kuitenkin vanha ystäväni 1990-luvun aktivismivuosilta ehdotti tätä lounaspaikaksi, kun tapasimme pitkästä aikaa, ja suostuin innolla. Ystävä kertoi käyneensä Lohdussa lounaalla välillä neljäkin kertaa viikossa työpaikaltaan, ja hän kehui erityisesti sitä, että samaa annosta ei usein kohdalle osu kahtakaan kertaa. Ruokalista on eläväinen ja monipuolinen.

Lounasvaihtoehtoina on aina keitto, salaatti ja lämmin ruoka, joista valitsin viimeisen: haudutettuja voipapuja salvialla, aurinkokuivattua tomaattia, lehtikaalia, polentaa, siemeniä sekä manteliparmesaania. Kun edellisellä kerralla oltiin intialaisissa tunnelmissa, nyt tunnelmat olivat pohjoisitalialaiset. Vaikka olen italialaisissa keittiöissä etenkin mangiafoglia, lehtien popsija, olen myös mieluusti välillä polentone. Kaikki köyhän keittiön kokkaus kelpaa, kunhan se on kasvisperäistä. Pohjoisen Italian cucina poveraa saa alueen voi- ja juustopainotuksen (ja lihaliemivoittoisuuden) takia harvemmin kasvisversioina, joten tämä annos ilahdutti minua jo lähtöjään.

Polentalautasellinen oli annostyyliltään hyvin italialainen ja ehkä vähän vieras konsepti suomalaisittain. Papumuhennos tarjottiin suoraan löysän puuromaisen polentan päällä, eli se oli melkeinpä lusikoitavaa apetta. Pidin annoksesta kovasti: se oli lämmin, suolainen, mausteinen ja täyttävä. Polenta itsessäänhän on hyvin neutraalin maissisen makuista etenkin vegaanisena versiona, kun siihen ei tule juustoa eikä voita. Vastapainona papumuhennoksessa oli muheva ja jopa hieman tulinenkin maku, ja aurinkokuivatut tomaatit toivat umamisia sattumia. Lehtikaali oli pehmentynyt polentan lämpimässä syleilyssä ja oli sopivasti tuoreen ja kypsän välimaastossa. Retiisiviipaleet toivat tuoretta tunnelmaa, samoin tuoreet yrtit. Kerrassaan erinomaista!

Seuraava visiitti vähän lyhyemmän tauon jälkeen.

Ravintola Lohtu
Hakaniemen kauppahalli, 2. krs
Hämeentie 1A
Helsinki

ma–la 11–15.30
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset