Hyvä kurkku Roomassa, osa 3: Napolilaistyylinen pizzeria Gatta Mangiona

"Etenkin vegaanille sopii paremmin napolilaistyylinen pizza, jossa rapea pohja yhdistyy taikinan kermamaiseen avioliittoon tomaatin kanssa."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Olen kirjoittanut aiemminkin rakkaudestani napolilaisiin pizzoihin. Tällä matkalla emme päässeet käymään Napolissa, mutta hyvää peruspizzaa oli saatava palapizzojen lisäksi. Roomalaisten mielestä sikäläiset pizzat ovat parempia kuin napolilaistyyliset, eikä asiasta kannata väitellä, jos haluaa pysyä ystävällisissä väleissä. Etenkin vegaanille sopii kuitenkin paremmin napolilaistyylinen pizza, jossa rapea pohja yhdistyy taikinan kermamaiseen avioliittoon tomaatin kanssa. Klassinen roomalainen pizza on hyvin ohutta ja rapeaa, ja siitä puuttuu tuo hämmentävä rajapinnan alkemia. Juustottomuus ei sovi siihen niin hyvin.

Roomasta napolilaistyylistä pizzaa ei juuri saa, enkä ollutkaan koskaan saanut pizza al tagliota lukuun ottamatta yhtään oikein hyvää juustotonta pizzaa kaupungista. Ennen matkaamme vaimoni kuitenkin löysi ylistäviä arvioita Gatta Mangionasta, joka sijaitsee Villa Doria Pamphiljin puiston eteläpuolella, Janiculumin kukkulan länsipuolella. Ravintola on siten hieman etäällä keskustasta, mutta reissun voi hyvin yhdistää vaelluspäivään kauniissa laajassa puistossa. Pöytä kannattaa varata ehdottomasti etukäteen, sillä ravintola täyttyy todella nopeasti.

Otin alkuruuaksi cannellinipavut sipulilla. Se on hauska simppeli annos, jonka olen syönyt aiemmin ainakin eräässä Rooman legendaarisessa pizzapaikassa, jossa ei suostuttu tarjoamaan juustotonta pizzaa. Söinkin tuolloin vain yksinkertaisia alkupaloja: leipää, papuja, sipulia ja artisokkaa. Juustottomuuttani tuhahtanut tarjoilija oli melkein loukkaantunut, kun kiitin erinomaisesta ateriasta. Gatta Mangionan pavut eivät valitettavasti olleet kuitenkaan niin hyviä, sillä keitinvedessä ei ollut tarpeeksi suolaa.

Vegaanivaihtoehtoja listalta ei kauheasti löydy, mutta tarjoilija kävi läpi kanssani ne pizzat, jotka pystyisi muokkaamaan vegaanisiksi. Sain oikein hyvän pizza ortolanan grillatulla munakoisolla, grillatulla ja etikoidulla paprikalla sekä tuoreella roomanzucchinilla, jossa on erinomaisen maanläheinen maku kypsennettynä (raakana se ei ole hyvää).

Pizza ei tietenkään ollut niin hyvää kuin Napolissa, mutta se oli silti parhaimpia syömiäni tämäntyylisiä vegaanisia pizzoja. Munakoiso olisi ehkä kaivannut hiukan lisää maustamista, mutta paprika ja zucchini olivat todella, todella hyviä. Käyn täällä varmasti uudelleen, jos pääsen palaamaan Roomaan.

Gatta Mangiona
via Federico Ozanam 30–32
Rooma

Kotisivut

Facebookissa

No map

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset