Zum Beispiel

"Varmasti palaan, jos tieni vie Porvooseen. Jo pelkästään tuoreen focaccian ja oliiviöljylajitelman takia!"

14.2.2018

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Edellisen kerran olin käynyt Porvoossa vuosikausia sitten, ja silloin en vielä etsinyt vegaaniruokaa enkä kirjoittanut siitä. Nyt olin matkassa vapaaehtoistöiden merkeissä: rakas ystäväni oli kutsunut minut luennoimaan kirjastolle. Koska minulla oli aikaa, saisimme yhdistettyä reissuun pari tuntia yhteistä aikaa ja lounaan. Ystäväni oli konsultoinut paikallisia vegaaniruoan ystäviä, ja hänelle oli suositeltu Zum Beispiel –ravintolaa.

Ravintola oli viihtyisä ja avara. Lounasaika oli ehtinyt loppua, joten tilaisimme listalta. Ystävällinen tarjoilija selitti läpi vaihtoehdot: maissipihvipurilainen, mezesalaatti, thaivaikutteinen pasta-annos ja risotto. Muitakin annoksia olisi saanut muokattua vegaanisiksi. Päädyin valitsemaan riskillä risoton: sitä tulee harvoin Suomessa kokeiltua, ja se on melkoinen keittiön testi Italiassakin.

Yllätykseksi pöytään tuli keittiön tervehdyksenä kaupan päälle kupilliset oikein mukavaa tomaattikeittoa. Säilyke maistui läpi, kuten se tahtoo tehdä, mutta happamuutta oli pehmennetty makealla. Kyytipojaksi söimme talon erinomaista leipää, johon sai valita käsittämättömän laadukasta oliiviöljyä useasta hanasta!

Risotto ei ollut erinomaista, mutta oli se ravintolarisotoksi vallan mukiin menevää. Haudutettu kesäkurpitsa ja myskikurpitsa (jota kutsutaan listassa minulle tuntemattomalla nimellä ”muskottikurpitsa”) olivat onnistuneet, samoin palmukaali, jota on aina kiva nähdä ravintola-annoksessa, sen verran harvinaista se vielä on. Kirpakat kirsikkatomaatit eivät mielestäni sopineet annokseen, ja hieman liian viinistä ristotto oli, joten selviä puutteitakin löytyi. Missään nimessä en kuitenkaan ollut pettynyt.

Ystäväni mezesalaatti falafeleilla oli runsas ja oikein hyvän näköinen. Falafelit ovat ilmeisesti ravintolan omia ja herneestä tehtyjä, ja ihan hyviä ne olivat.

Mieluusti tätä ravintolaa suosittelen, ja varmasti palaan, jos tieni vie Porvooseen. Jo pelkästään tuoreen focaccian ja oliiviöljylajitelman takia!

Zum Beispiel
Rihkamakatu 2
Porvoo

ma–ti 10–18
ke–to 10–21
pe–la 10–23
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset