Ravintola Fujimi

"Tämä on sellaista äärimmäisen yksinkertaista japanilaisen keittiön tyyliä, jota minä arvostan."

17.2.2021

Kirjoitin edellisen arvion Fujimista puolisentoista vuotta sitten ensimmäisen visiittini jälkeen. Ravintola nousi saman tien kolmannelle jaetulle kärkisijalle suosikkisushipaikoissani – kaikki ovat Tampereella, ja muut sushikokemukset jäävät niistä kauaksi. Harmillisesti olen kerennyt käydä Fujimissa syömässä vain kerran tai pari ensimmäisen aterian jälkeen: arvioija ehtii tuskallisen harvoin palaamaan lempipaikkoihinsa, etenkin kun ateriointi Tampereella on vähentynyt (puhumattakaan viime ja tämän vuoden poikkeusoloista). Lounaallakin nautitut sushit ovat joka tapauksessa olleet kerrassaan erinomaisia: ensivierailu oli ilta-aikaan. Kunnon illallinen vaimon kanssa on vielä viettämättä, sillä silloin olisi mukava syväentyä alkupalavalikoimaankin. Ankä ole ehtinyt maistaa donburi-kulhojakaan! Niistä on tarjolla kaksi vegaanista vaihtoehtoa, tofulla ja wakamella tai monipuolisilla kasviksilla.

Kulhot mielessä lähdin tällä kertaa lounastamaan, mutta paikan päälle huomasin, että ma–to ravintolassa on tarjolla udon-nuudeliannoksia. Paksut udonit ovat hieno ruokalaji, mutta olen saanut niitä ravintolassa ehkä neljä viisi kertaa kaiken kaikkiaan, enkä koskaan todella onnistuneina. Kolmen vuoden takainen ateria turkulaisessa Yasukon keittiössä oli kyllä ihan hauska. Siksi tartuin tähän tarjoukseen innolla, vaikka udon-annokset ovatkin muita lounasruokia selvästi hintavampia.

Vegaaninen udon-annos tarjotaan misoliemessä. Metallinen lautanen tuodaan pöytään lämpökynttilän kanssa niin, että liemi valmistuu pöydässä ja kiehuu melkein koko aterian ajan. Donburi-tyyliin nuudelien ja liemen päälle asetellut vihannekset ja tofu lämpenevät liemen tekeytyessä. Annoksessani oli aimo kasa tuoretta pinaattia, inari-tofua, porkkanasuikaleita, ruohosipulia, maissia sekä pinnasta paahdettua herkkusientä ja kesäkurpitsaa.

Pidin annoksesta kovasti: selvästi paras udon-kokemus koskaan. Tämä on sellaista äärimmäisen yksinkertaista japanilaisen keittiön tyyliä, jota minä arvostan, mutta makujen hentoudessa se ei varmasti ole kaikkien mieleen. Suosittelen silti kokeilemista lämpimästi. Misoliemessä on simppeli maku, ja kaikkien muiden raaka-aineiden tuore aromi säilyy hyvin niin, että koko aterian läpi kokemus vaihtelee kivasti. Nuudelit ovat ihanan pehmeitä, eikä näin tarjoiltuna niissä ole sellaista liukkautta, joka joskus on hankaloittanut udonien syömistä.

Täytyy kyllä palata pian myös kulhoaterialle.

* * *

Aiempi arvio 17.9.2019

Etsin kevyttä syömistä illalla Tampereen keskustasta aseman liepeiltä. Olin uupunut raskaan ja monivaiheisen päivän jälkeen, ja mahani kaipasi nyt jotain muuta kuin erinomaista baariruokaa, jota yleensä tuolla suunnalla syön. Pyöriskelin epätietoisena, kunnes muistin, että Aleksanterinkadulla olisi sushipaikka. Se ei ollut koskaan kiinnostanut minua, kun olin vilkaissut listaa. Mutta sushi olisi nyt juuri sitä, jota lääkäri määräsi.

Saavuttuani ravintolan eteen havaitsin hämmästyksekseni, että entinen Oca Sushi & Robata oli lopettanut, ja tilalle oli auennut uusi ravintola Fujimi. Ravintola olikin auennut vasta äskettäin, joskin vanha ravintola oli pyörinyt uudessa omistuksessa jo maaliskuusta.

Heti tilatessani tajusin, että minua palveli mukava tarjoilija Yuna, jonka muistin edesmenneen Nomun parhailta ajoilta. Hän esitteli silminnähden ylpeänä uuden ravintolan annoksia ja korosti, että nyt panostetaan mahdollisimman aitoihin sushikeittiön raaka-aineisiin. Tilasin listalta löytyvistä kasvissushivalikoimista pienemmän – vegaanisuus täytyy muista mainita erikseen tilatessa!

Väsymykseni ja allapäisyyteni kaikkosi heti annoksen saavuttua. Fujimi nimittäin nousi ainakin tämän annoksen perusteella saman tien samaan erinomaiseen kärkikastiin kuin Umami ja Maka Sushi.

Alkupalaksi nautin jännää punaista wakamesalaattia. Se oli ihan hyvää mutta ei mitenkään erikoista. Sushit sen sijaan olivat todella laadukkaita! Makirullissa oli sisällä ravintolan keittiössä keitettyä porkkanaa, jonka maku oli juuri oikea tähän tarkoitukseen. Herkkusieni-nigirin paahteisuus oli mahtavaa, samoin kesäkurpitsanigirin, ja kummassakin oli päällä oivaa yrttiöljyä. Avocadonigirit olivat nekin vallan onnistuneita. Huudahdin ilosta, kun maistoin inarisusheja. Ne nimittäin olivat juuri sillä tavalla ”jälkiruokamaisia” kuin kuuluukin.

Kiitos Fujimille siitä, että piristitte minua hieman synkeän päivän iltana. Lounasaikaan täytyy käydä joskus kokeilemassa myös kulhoannos, mutta ehdottomasti tulen syömään illalla vaimon kanssa isomman sushilajitelman ja alkupaloja – esimerkiksi tuliset edamamet misomausteella kiinnostavat!

Ravintola Fujimi
Aleksanterikatu 29
Tampere

ma-ti 14-20.30
ke-to 14-21
pe-la 14-21.30
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset