Pizzeria Luca

"Sitruunankuoren kirpeys ja happamuus toi erinomaista vastakaikua vahvoille suolaisille aromeille."

25.5.2021

Kävin syömässä edellisen (ja ensimmäisen kerran) Tampereen Lucassa viime vuoden tammikuussa, ja silloin käyntini oli karvas pettymys. Harmistus oli sitäkin suurempaa, koska Hämeenkadulla toimiessaan Luca oli lempparipizzerioitani koko maassa, ja olin ihan tykännyt myös Helsingissä Lauttasaaren Lucasta. Lupaavan vegaanisen listan bianca-perunapizza vain ei toiminut millään tasolla, ja Vegaaninen Tampere -ryhmässä kuulin paljon huonoja kokemuksia. Lupasin kuitenkin itselleni, että kävisin Lucassa uudestaan, sillä noin kunniakkaan historian ravintolan suosittelusta luopuminen tuntui vaikealta.

Nyt voin onnellisesti sanoa, että sain Lucasta vallan kelpo pizzaa, ja vaikka se ei läheskään Il Poston tasolle yllä, kyllä sitä suositella voi, etenkin monipuolisen vegaanisen valikoiman puolesta. Tietyin varauksin kuitenkin, koska edellä mainittuja muiden huonoja kokemuksia oli kertynyt – mutta kuulin toki kehujakin!

Pähkäilin pitkään listaa, sillä perinteisen marinaran lisäksi sieltä löytyy kolme vegaanista bianca-pizzaa, kaikki sopivasti eri tyylisiä. Koska olin syönyt Helsingissä Lucan marinaran, halusin nyt jotain muuta, ja rucolapestoinen Giardino mediterraneo kiinnosti: oliivia, aurinkokuivattua tomaattia, kirsikkatomaattia, pinjansiemeniä, sitruunankuorta ja tuoretta rucolaa. Erittäin lupaava yhdistelmä.

Tällä kertaa pizza oli paistettu oikein hyvin, ja taikinan maku oli erinomainen. Yllättävästi kuitenkin merkittävää osaa täytteistä ei ollut paistettu uunissa, vaan ne oli lisätty pizzan päälle lopussa: pinjansiemenet, sitruunankuori ja aurinkokuivattu tomaatti. Tätä valintaa en ihan hahmota. Siitä huolimatta maku oli aika onnistunut: sitruunankuoren kirpeys ja happamuus toi erinomaista vastakaikua vahvoille suolaisille aromeille. Joissain kohdissa täytteiden öljyisyys kostautui, ja taikinasta oli tullut raskasta, mutta onneksi tämä koski ehkä vain noin kolmannesta pizzan pinta-alasta – öljyinen pesto on tästä syystä hieman riskialtis ”kastike” pizzalle, ja öljyssä säilötyt tomaatit lisäsivät riskiä tietysti. Pääosin kokemus oli siis oikein onnistunut, joskin öljyisyydessään aika raskas.

Listalla on tätä kirjoittaessani kiintoisan kuuloinen fenkolipizza, jonka varmaan käyn testaamassa, jos suinkin kerkeän. Sekin on listalla bianca -pizzana. Hämmentävästi tällä hetkellä valikoimassa ei ole marinaran lisäksi yhtään muuta tomaattipohjaista vegaanipizzaa. Sellaisen lisäämisen luulisi olevan järkevää, etenkin kun onnistuneen biancan tekeminen on aina paljon vaikeampaa.

Pizzeria Luca
Frenckellin aukio 4
Tampere

ma suljettu
ti–to 16–21
pe 11–22
la 14–22
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset