An Nam

"Nuudelit, salaatti, porkkana ja tofu sekoitettiin itse lautasen pohjalla olevaan kastikkeeseen."

26.7.2021

Kun olin Hyvän kurkun konehuoneen Samulin kanssa syömässä taannoin Tampereen Tammelantorin La Negritassa, kiinnitin ensimmäistä kertaa kunnolla huomiota vietnamilaiseen An Nam -ruokakojuun. Olin katsellut sitä aiemminkin, mutta nyt tajusin lukeneeni siitä paljon hyvää netissä. Ystäväpariskunta sattui paikalle: he olivat menossa An Namiin lounaalle ja kehuivat sitä vuolaasti. Oli siis selvä, että tämä vietnamilainen koju menisi to eat -listalleni. Ja kun vaimon kanssa kävimme ostamassa mustikoita pakkaseen, tuli sopiva tilaisuus lounastaa.

Viime vuosina vietnamilaista ruokaa on tullut syötyä yllättävän monessa paikassa ottaen huomioon, että vielä varmaan kuutisen vuotta sitten se oli melko harvinainen lajityyppi Suomessa. Ehdoton suosikkini on helsinkiläinen Fly Fusion Café, mutta hyviä kokemuksia on kosolti muutenkin – Tampereella Lie Min lisäksi Tammelantorin laidan Món Việt, jonka minimalistiseen linjaan olen tykästynyt.

Minä tilasin pho-keiton, jollaista en ole pitkään aikaan syönyt, ja vaimo tilasi paistettua tofua. Kun kyselin tofuannosten vegaanisuudesta, omistaja vakuutti, että hän tekee kasvisannokset aina vegaanisena, kuten hän tekisi kotimaassaankin, eli myös ilman kalakastiketta. Listalla olisi ollut mykyjä, mutta tällä kertaa niitä ei valitettavasti ollut tarjolla. Banh mi -patonkikin löytyisi, mutta en kysellyt vegaanisesta versiosta – useinhan niitä vaivaa majoneesin korvikkeen puute, jolloin kokonaisuus jää kuivakaksi ja siitä puuttuu yhdistävä elementti.

Omistaja kysyi, haluaisinko keittooni chiliä, ja tottahan minä halusin. Pho-keitto olikin chilistä suorastaan punertavaa, ja se sopi kuumaan kesäpäivään oivallisesti. Kuten aina, kasvis-phon liemi on hienovaraisen makuista. Joskus se jää vähän mitäänsanomattomaksi, mutta tähän oli saatu sipulin, retikan ja porkkanan avulla mielestäni hyvää aromia – eikä chili jyrännyt sitä alleen. Yrttejä ei paljoa ollut, mutta niidenkin maut tuntuivat. Söin keittoni hyvällä halulla, ja maut kantoivat oivallisesti loppuun saakka.

Vaimon nuudelisalaatti-tyylinen tofuannos oli kuitenkin vielä parempi! Se muistutti itse asiassa tosi paljon Món Việtin pähkinäistä nuudelisalaattia, mutta täytyy kyllä sanoa, että annos oli vielä parempi. Nuudelit, salaatti, porkkana ja tofu sekoitettiin itse lautasen pohjalla olevaan kastikkeeseen. Sen maut olivat hienossa tasapainossa ja vielä enemmän kuin pho-keitossa kantoivat täydellisesti läpi aterian. Kastikkeen loputkin oli saatava lautasen pohjalta talteen viimeistä pisaraa myöten.

Mahtava kokemus, ja onhan se melkoista, että Tammelantorilla on pari näin kovaa ruokakojua samalla, kun Keskustorin kauhealla höökillä pystytetyn kesätorin tarjonta ei juuri innostanut.

An Nam
Tammelantori
Tampere

ma–la 10–16
su 12–16

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset