Gaggui kaffela

"Tässä oli klassisen konditoriataidon tyyliä."

2.10.2021

Joulukuussa 2017 kirjoittamani arvion jälkeen olen ehtinyt käydä Gaggui kaffelassa kerran, ja silloinkin nautin ihanista vegaanisista marengeista. Vaikka en ole murrehuumori-ihmisiä, olin kaivannut tähän tuon tyylilajin täyteiseen kahvilaan. Edellisistä kerroista oli jäänyt lämpimät muistot – muistan jopa, mitä kirjaa luin istuessani täällä edellisen kerran. Tilaisuus paluuseen tuli, kun vietin puolikasta vapaapäivää kirjamessujen hälinästä. Suuntasin hotellilta suoraan kahville heti aamukymmeneksi kahvilan auetessa, ja olinkin melkein ensimmäinen asiakas.

Valitettavasti marenkeja ei ollut tarjolla, ja myyjän reaktiosta saattoi päätellä, että ei niitä ole ollut hetkeenkään. Sen sijaan vitriinistä löytyi herkullisen näköistä monikerroksista vadelmakakkua, joten tilasin sen capuccinon kanssa.

Tällaista korkeaa kerroksellista kakkua – ja oikeaa perinteistä kakkua, ei raakakakkua – en ole järin monessa paikassa vegaanisena syönyt. Mieleen tulee edesmennyt Olipa Kerran Konditoria Helsingin Lauttasaaressa sekä tietysti perinteikäs Gopal Café Tampereella. Pari vinkkiä Helsingistä olen saanut, mutta nuo paikat ovat vielä testaamatta.

Tämä kakku oli koottu taidolla: haarukalla sai hyvin napattua kaikkia kerroksia niin, että viipale pysyi kasassa. Jokainen taikinakerros oli mehevä muttei liian kostea, herkullinen kreemi ei ollut liian makeaa ja sai vastapainoa vadelmista. Kaiken kaikkiaan: tämä oli parhaimpia ellei paras koskaan syömäni vegaaninen kakku! Tässä oli klassisen konditoriataidon tyyliä, joka toi mieleen jopa rakkaan Ekbergin Helsingissä.

Gaggui kaffela on ehdoton vierailukohde Turussa kaikille, joita kiinnostaa taidokas ja herkullinen konditoriatyö.

* * *

Aiempi arvio 15.12.2017

Olin käynyt lounaalla ystäväni kanssa rautatieaseman liepeillä juuri Turkuun saavuttuani. Minulla oli runsaasti aikaa tapettavana ja science fiction -romaanin viimeiset sivut jäljellä, joten kiiruhdin etsimään kahvilaa. Olin edellisellä Turun reissullani huomannut kahvilan ensimmäistä kertaa, vaikka se näköjään on perustettu jo vuonna 2014 – ystäväni kertoman mukaan ravintolapäivän kokemusten innoittamana. Olen niin paatunut CaféArtin kävijä, etten ole tullut etsineeksi uusia paikkoja.

Näkyvästä murrehuumorista huolimatta Gaggui on todella viehättävän oloinen kahvila, johon tykästyin ensi silmäyksellä. Olin juonut liikaa kahvia aamulla, joten nyt päätin ottaa teetä. Ilahduin suunnattomasti, kun valikoimasta löytyi lapsang souchongia, jota olen juonut ”ulkona” muistaakseni vain Helsingin Ekbergissä ja Tampereen Pella’s Cafessa. Myös toista suosikkiani genmaichaa olisi ollut valikoimassa.

Kyselin vegaanista makeaa, ja tarjolla oli talon omia marenkeja sekä suklaa-manteli-kuppikakkuja. Kuppikakuilla oli ollut tuona päivänä hyvä menekki, sillä otin toiseksi viimeisen.
Kirjan lukeminen unohtui hetkeksi, kun maistoin kuppikakkua. Herranen aika miten onnistunut! Päällä oli iso kasa kreemiä, mutta toisin kuin useimmiten, se ei ollut yhtään ällörasvaisen tai -makean makuista vaan täyteläistä ja vivahteikasta. Tämä saattoi olla paras koskaan syömäni kuppikakku – tai kuten itse ne vanhahtavasti miellän, muffinssi, jonka päällä on jotain kuorrutetta. Rakennekin oli täydellinen: jokainen haarukallinen pysyi koossa kerroksineen murusenkaan tipahtamatta.

Marenkipalaa maistoin ensin hieman epäillen. Olen aina ihmetellyt katsellessani vanhan kansan ihmisiä, jotka tilaavat kahvilassa pelkän marengin. Miksi ihmeessä? Mutta nyt hahmotan idean paremmin. Tämä oli nimittäin liki parasta vegaanista marenkia, jota olen saanut. Ehkä Tallinnan Baar Bistroo Kukekessa se oli parempaa, mutta siellä se oli pavlova-henkisessä annoksessa. Saattoi tämä olla jopa parempaa. Pinnalta rapeaa, sitten sitkaista, sitten huokoista. Olin vähällä ostaa toisen, mutta hillitsin itseni.

Todennäköisesti päästin taas muita ihmisiä häiritseviä nautinnollisia ääniä, mutta ihan sama. Tämä oli loistava kahvilakokemus. Kesti aikansa, ennen kuin lopetin herkuttelun, nojasin taaksepäin teekupin kanssa ja syvennyin kapinoivien robottien keskusteluun siitä, ovatko ihmiset oikeasti tietoisia olentoja.

Gaggui
Humalistonkatu 15 A
Turku

ma 11–18
ti–pe 11–19
la 10–18
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset