Ukkometso

"Fiilis oli vanhojen aikojen luksusluokan huoltoasema-aterioista tai parempien tienvarsiravintoloiden annoksista."

17.9.2022

Törmäsin tämän tamperelaisen baarin vegaaniseen tarjontaan täysin sattumalta, kun somevirrassani pompahti eteen valokuva vegaanisesta makkarapannusta. Mainoksen uhri olen siis! Laitoin Ukkometson saman tien to eat -listalleni, sillä ihan kuvatun kaltaiseen annokseen en ole koskaan törmännyt. Gastropub Sohon englantilainen aamiainen tulee ehkä lähimmäksi, vaikka onkin lajityypiltään tyystin erilainen.

Kesämenussa ”Ryytimaan pannu” -nimellä kuumalta valurautapannulta tarjottu annos oli muuttunut ”Juuresmaan lautaseksi”. Muitakin muutoksia oli: paistettu polenta oli korvautunut paahdetuilla perunoilla, ja paistettuja lehtivihreitä kasviksia ei ollut vaan niiden sijaan juureksia (mikä on ihan ymmärrettävä kausimuutos). Nimen muutoskin kuvasti kivasti ajan kulua näin kotipuutarhurin näkökulmasta.

Annoksessa oli kaksi erilaista vegaanista makkaraa, iso viipale friteerattua tofua, yrttiöljyllä maustettuja paahdettuja perunaviipaleita, juureksia sekä paprikakastiketta. Ja mielestäni kaikki toimi oivallisesti! Makkarat maistuivat talon sinapin kanssa, tofun friteeraus oli erinomainen, perunat olivat muhevia, ja tähän settiin paprikakastike istui mainiosti.

Kuten Hyvän kurkun konehuoneen Samuli totesi, fiilis oli vanhojen aikojen luksusluokan huoltoasema-aterioista tai parempien tienvarsiravintoloiden annoksista. Sellaisista, joita sai etäältä ihmetellä odotellessaan perheen eväsleipien ja pullomehun nauttimista jollain taukoseisakkeella. (Muistan yhden tienvarsiravintolakokemuksen, ja se on piirtynyt lähtemättömästi mieleeni. Näin silloin ensimmäisen kerran soijakastikepullon!) Siinä mielessä tämä toi mieleen myös turkulaisessa Komppelissa vietetyt illat – ja ennen kaikkea monet tuhdit makkara-ateriat, joita olemme vaimon kanssa tehneet. Kunnon kotiruokafiilistä mutta baariympäristössä.

Erittäin lämmin suositus tälle annokselle siis! Sen sijaan toisen ystäväni tilaama hampurilainen oli selvä pettymys. Friteerattu tofu voi olla erinomainen hampurilaisen täyte, kuten aikanaan Naughty Brgr -ravintolassa totesin. Tässä kuitenkin runsas paprikakastike näytti jyräävän sen alleen ja pehmentävän heti kättelyssä friteerauksen rapeuden. Lisäksi vegaaninen versio purilaisesta on riisuttu (eli juusto poistetaan, eikä mitään ole tilalla), mitä ei nykyään oikein enää jaksa. Makkarapannua siis naamaan!

Ukkometso
Kauppakatu 16
Tampere

ma–to 16–23, keittiö –22
pe 16–24, keittiö –23
la 14–24, keittiö –23
su 14–22, keittiö –21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset