Sörkän rinkula

"Olihan tämä makumaailmaltaan tyystin omaleimainen! Bagelin koostumus oli myös ihan erilainen, tiiviimpi ja sitkaisempi, kuin missään muualla."

14.2.2023

Joskus viime vuoden puolella kuulin tästä Sörnäisissä toimivasta bagel-lounasravintolasta (tai -kahvilasta), ja pistin heti listoilleni. Asiaa noille kulmille on vain tätä nykyä vähemmän, kun armaat ystäväni muuttivat toisaalle. Nyt olin katsomassa taidenäyttelyä Caisassa, ja aikaa ennen junan lähtöä oli juuri sopivasti pikaiselle lounaalle. Sörkän Rinkula oli juuri sopivassa paikassa metrolle mennessäni. Päätin jo sinne kävellessäni valita sydänystäväni suositteleman fenkolitäytteisen bagelin – hän muistutti, että vegaanisuus pitäisi mainita erikseen, eli valmiiksi vegaanista ei listalla ole.

Kuitenkin ennen kuin kerron tästä kokemuksesta, ajattelin tehdä pienen bagel-retrospektiivin. Kokemuksia nimittäin on kertynyt vuosien varrella yllättävän paljon. Ensimmäisen bagelini söin vasta vuonna 2015 New Yorkissa, Teany-ravintolassa. Ihan älyttömän hyvähän se oli. Pääsin myös mutustamaan erittäin yksinkertaista bagelia klassisessa peltisessä dinerissa Astoriassa odotellessani ystävää ja hänen lastaan takaisin lääkärikäynniltä. Kahvikuppia täyttävä tarjoilija esiliinassaan ja kaikki!

Ensimmäiseen kotimaiseen bageliin törmäsin lokakuussa 2016 edesmenneessä Berggassa Karhupuistossa. Tai oikeammin se oli ”bagelburger”, aika överi hybridi mutta tosi hyvä! Marraskuussa 2016 Kaivopihalle auenneessa ja sittemmin lopettaneessa Well-kahvilassa tykästyin ”Helsinki bageliin”. Ei se kovin amerikkalainen ollut, mutta liki voileivättömässä vegaanisessa tarjonnassa se oli tuolloin hieno uutuus. Well näkyy edelleen toimivan toisaalla, ja bagelkin on valikoimassa.

Seuraava kokemus oli Tampereella vasta vuonna 2018. Tykästyin Pella’sin seitanbageliin, joka on epäsäännöllisesti edelleen tarjolla – ja vegaaninen valikoima on muutenkin oiva. Ensimmäinen varsinainen americana-henkinen kokemus tuli kuitenkin vastaan vasta marraskuussa 2019 Helsingissä (sittemmin edesmenneessä) Brooklyn Caféssa, jossa söin bagelin tofukokkelilla ja sipseillä. Mutta elokuussa 2020 maailma jyrähti, kun työporukalla tutustuimme Sandwich Clubin americana-leipiin ja -bageleihin. Porkkalabagel oli mahtava. En ehkä koskaan toivu siitä, että tämä paikka lopetti. Maailmassa on virhe.

Lokakuussa 2020 söin Tampereen Cafe Metsossa seitanbagelin, ja Turussa tutustuimme vaimon kanssa Bagel Housen fuusiomeininkiin. Seuraava todella innostava bagel-kokemus löytyi maaliskuussa 2022 Helsingistä: Yeastie Boin tofubagel oli aivan mahtava! Ja toukokuussa pääsin vihdoin Lloyd’siin nauttimaan elokuvamaisen bagel-lounaan. Ja lopuksi tietysti: tämän vuoden tammikuussa Round Steissi aukesi, ja heidän ruokaisia bageleitaan olen syönyt jo kolme kertaa.

Millainen mainittu fenkolibagel oli? Sisällä oli ihanan ohueksi viipaloitua marinoitua fenkolia, runsaasti lehtikaalia, tomaattia ja todella paljon vegaanista tuorejuustoa – ehkä minun makuuni hieman liikaakin, koska se melkein hukutti kasvisten makua. Fenkoli ja lehtikaali kuitenkin pistivät hyvin kampoihin, ja niiden maut tukivat toisiaan. Olihan tämä makumaailmaltaan tyystin omaleimainen! Bagelin koostumus oli myös ihan erilainen, tiiviimpi ja sitkaisempi, kuin missään muualla (ehkä lähinnä Brooklyn Cafen kokemusta, sen verran kuin sitä muistan). Minä en ole bagel-konossööri, joten en edes yritä väittää mitään siitä, millainen on ”oikeanlainen” bagel – enkä kyllä jaksa kuunnellakaan sellaisia keskusteluita. Oikein hyvä tämä oli. Minun makuuni Yeastie Boi ja Lloyd’s menevät kokemuksina ohi, mutta mieluusti minä Sörkän Rinkulaa suosittelen, ja varmasti palaan näillä kulmilla liikkuessani.

Sörkän Rinkula
Kulmavuorenkatu 4 M 1
Helsinki

ma suljettu
ti–pe 9–14.30
la–su 10–14.30

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset