24.11.2023
Konferenssireissulla osanottajille oli järjestetty illallinen Filipofissa, joka oli minulle ihan uusi paikka, eikä ihme. Kuten Kerubin arviossa mainitsin, vuoden 2019 jälkeen en ole päässyt Joensuussa vierailemaan. Useat aiemmin arvioimani paikat ovat ehtineet kaatua, ja uusia on tullut tilalle. Filopofista en ollut lukenut aiemmin mitään, joten minulla ei ollut etukäteistietoa paikan vegaanisista valmiuksista. Facebookin Vegaaninen Joensuu -ryhmän päivityksistä päätelleen syksyllä 2020 perustettu ravintola on kuitenkin tarjonnut vegaanista alusta lähtien – onpa siellä ollut mahdollisuus myös vegaaniseen brunssiinkin.
Illan menu oli valmiiksi laadittu. Ensimmäisenä tuotiin pöytään mustajuurikeittoa. Mustajuuri on lapsuudesta tuttu kasvi, sillä äiti ja isä kasvattivat sitä puutarhassamme. Silloin en sen mausta piitannut, mutta vuosikausia myöhemmin ihastuin siihen. Vuoden pari koetimme kasvattaa sitä itsekin vaimon kanssa, mutta savisessa maassa pitkät kapeat juurekset tahtovat katketa maan sisään. Koska puutarhamme maahan sopivampia kasveja on kosolti, ostaisimme mustajuuremme kaupasta. Harmi kyllä tätä mainiota ainesta on tarjolla ani harvoin. Olinkin siksi ilahtunut, kun pääsin syömään sitä pitkästä aikaa. Keitto oli täyteläistä, ja yrttiöljy toi sille hyvän vastapainon. Tämä oli oivallinen aloitus illalle, ja puolikuiva riesling oli varsin mukava kumppani.
Pääruoasta pidin myös todella paljon. Siihen kuului keittiön omia hernekroketteja, falafelin tai hernekoftan kaltaisia, kurpitsapyreetä, hilloa muistaakseni omenista, romescoa, omenaa, fenkolia sekä oivallista edamame-linssipataa. Linssit olivat puy-tyylisiä: olisi kiinnostava tietää, olivatko ne kotimaisia, sillä tämän tyylistä linssiä on alettu viljellä täälläkin, ainakin Impolan tilalla. Paperilla annoksessa vaikuttaa olevan liikaa makuja ja koostumuksia, mutta ne soljuivat yhteen hämmentävän hyvin. Tällaista vegaanista ruokaa näen mielelläni: palkokasvit kunniaan! Italialainen friulano-rypäleestä tehty valkkari oli kiva yllätys, sillä se on lempparirypäleitäni.
Jälkkärissä oli jonkinlainen marjahyydyke ja kakkupaloja. Kakku oli erinomaisen täyteläistä, mutta hyydyke ei ehkä ihan ollut omaan makuuni. Kokonaisuus oli silti varsin mukiinmenevä.
Ehdottomasti palaan Filipofiin, jos elämä kuljettaa taas useammin Joensuuhun.
Ravintola & Pubi Filipof
Torikatu 10
Joensuu
ma suljettu
ti–pe 14–22
la 12–22
su suljettu