24.11.2023
Arvioin joensuulaisen Deli Chinan runsaat viisi vuotta sitten. Nyt pistäydyimme kollegan kanssa syömään parin päivän konferenssin päätteeksi: lounas oli jäänyt välistä, joten ruokaa piti saada ennen pitkää matkaa henkilöjunassa (ja ennen tunnin odotusta Pieksämäellä, joskin tätä emme vielä tienneet). Olin halunnut muutenkin palata tänne, koska edellisellä kerralla minulla ei vielä ollut sittemmin kertynyttä kiinalaisen ruoan tuntemusta. Miltä ruoka maistuisi nyt?
Lista oli entisellään: kasviksia erilaisilla kastikkeilla. Tavallaan siis sama annos mutta useina eri variaatioina. Valikoima on laaja, sillä vegaanisia sooseja on kolmetoista. Paikka on siis vähän autenttisten kiinalaisten ja suomalaistettujen paikkojen välimaastossa. Yhtäältä ei ole tarjolla sellaisia yksinkertaisia yhden tai kahden aineksen annoksia, joista voi koostaa monipuolisen kokonaisuuden. Lähestymistapa on siis suomalaisille vanhastaan tuttu ”yksi ihminen, yksi annos”. Mutta makuvalikoima on kuitenkin selvästi monipuolisempi.
Viimeksi en tajunnut, että tofu tai nyhtökaura on saatavilla kaikkiin annoksiin lisämaksusta. Päädyimme tilaamaan kumpikin ”mapokasvikset” tofun kera. Tutuksi ja rakkaaksi tulleen mapo tofun kanssa tällä ei juuri tekemistä ollut, joten nimi on kyllä hämäävä. Toisaalta kastikkeen ainekset on mainittu ruokalistassa, joten tähän osasi valmistautua. Kastikkeessa ei ollut sichuanpippurin turruttavuutta eikä fermentoitujen härkäpapujen umamia. Mutta ihan hyvää tämä silti oli, etenkin kun pöytämausteena oli oivallista tuoreista chileistä tehtyä maustetta. Ruoassa oli tuoreita vihanneksia, ja välillä esiin hyppäsi hyvä tuoreen inkiväärin suikaleiden maku. Olin oikein tyytyväinen.
Autenttisen kiinalaisen etsijälle paikkaa ei voi suositella, mutta Deli China peittoaa kyllä helposti monet ”peruskiinalaiset” ja ansaitsee siksi suosituksensa.
Deli China
Koskikatu 5
Carelicumin sisäpiha
Joensuu
ma 11–19
ti–to 11–20
pe 11–21
la 12–21
su 12–19