Mei Lin

"Paistetut pavut chilillä ja valkosipulilla eli 'ryppypavut' (tai 'ruttupavut', kuten armas ystävä sanoo) oli valmistettu aivan täydellisesti."

29.1.2024

Edellisestä Mei Linin arviosta on vierähtänyt kaksi ja puoli vuotta, ja sen verran monta kertaa olen ehtinyt käydä nauttimassa, että oli uusinta-arvion aika. Onhan tämä kuitenkin yksi ehdottomia lempiravintoloitani, johon olen vienyt monta ihmistä tutustumaan kunnolliseen kiinalaiseen keittiöön.

Ihan ensimmäisen arvion kirjoitin Mei Linistä vuonna 2017, kun se vielä toimi alkuperäisellä paikallaan Lönnrotinkadulla (ja Hyvä kurkku oli vielä Sylvi-lehden palsta). Tämä oli ensimmäisiä paikkoja, joissa pääsin tutustumaan muuhunkin kuin ”suomalaistettuun” kiinalaiseen ruokaan, ja aivan uusi makumaailma avautui eteeni. Söin myöskin ensimmäisen hyvin tulisen kiinalaisen aterian – sellaisten olemassaolosta minulla kun ei ollut ollut tietoakaan. Sittemmin Mei Lin on käynyt läpi monia muutoksia, sillä enimmillään sisarravintoloita oli kolme ja taas välillä kaikki yhdistyivät samaan paikkaan Annankadulle, missä tämä pääravintola edelleen toimii. Jätkäsaareen kuitenkin avattiin taannoin uusi My Dumplings, joka on testauslistallani.

Ehdin käydä Xiao Mei Linissä Lapinlahdenkadulla ja Mei Lin Vegetarianissa Lönnrotinkadulla, kummassakin kerran, ja arvioinkin ne silloin tänne, mutta eniten kokemuksia minulla on Annankadun paikasta. Ensimmäisen arvion kirjoitin lokakuussa 2020, kun kävin lounaalla ystävieni ja kollegoitteni kanssa. Illalliselle ehdin heinäkuussa 2021, ja ihastuin ravintolaan ikihyviksi.

Veimmekin vaimoni kanssa illalliselle heti elokuussa 2021 veljeni ja veljentyttäreni. Söimme dan dan -nuudeleita tofulla, paistettuja perunasuikaleita, munakoisoa, valkosipulikurkkuja, parsakaali-tofuannoksen, mapo tofun sekä ”ryppypapuja”. Kaikki ylistivät ruokaa, ja melko täyteenkin tulimme. Huhtikuussa 2022 toin aterialle kaksi veljeäni, kun vietimme jälkikäteisesti 50-vuotissynttäreitäni. Olin pyytänyt etukäteen pöytää varatessani, että saisin ”tofu skin” -annoksen vegaanisena, vaikkei sellaista listalla olekaan. Tämä onnistui, ja ruokalaji oli valmistettu erinomaisesti – ehdottomasti kannattaisi olla myös vakilistalla! Ottaisin sen joka kerta. Tilasimme myös mykyjä, mapo tofua, perunasuikaleita ja ryppypapuja (sekä veljille hieman muita annoksia). Söimme aivan ihanasti liikaa ja ryyditimme iltaa myös lasillisilla kiinalaista viinaa, josta pidän kovasti. Tällä kertaa sitä valitettavasti ei ollut tallella kuin pullo kerrallaan, mutta Dong Bei Hussa ja Chengdussa olen ainakin saanut sitä viime reissuilla. Raisun makuista, mutta tällaiselle grappan ystävälle oivallinen juoma.

Edellinen reissu oli viime vuoden elokuussa vaimoni kanssa Helsinki Biennaalin jälkeen. Tilauksemme oli tismalleen sama kuin tällä kerralla: valkosipulikurkkuja, mapo tofua, ryppypapuja sekä paksoita. Kolme pääruokaa ja alkuruoka – just sopiva määrä kahdelle.

Valkosipulikurkut olivat aivan huumaavan hyviä. Mei Linissä niihin lisätään sichuanpippureita, mikä tuo annokseen hienon kierteen yhdistäessään raikkauden, valkosipulinen huminan ja pippurin turruttavan vaikutuksen. Näin kurkut puhdistavat makuaistin täydellisesti, joten niitä kannattaa säästää aterian huokaisuhetkiin ja etenkin viimeisiksi suupaloiksi. Nyt ne olivat kyllä niin hyviä, että piti hillitä itseään, etten syönyt koko kulhollista heti kättelyssä.

Mapo tofu oli yksi parhaita syömiäni koskaan. Fermentoitujen papujen tuoksu oli todella vahva, ja maku samaten: maanläheisyyttä, umamia ja suolaisuutta, ja niitä tuki tuhti tulisuus. Jokaisella rakastamallani kiinalaisella ravintolalla on ollut vähän omanlaisensa mapo-tyyli, ja vaikea niitä on paremmuusjärjestykseen asettaa. Mutta: saattoi tämä olla jopa paras kokemus.

Paistetut pavut chilillä ja valkosipulilla eli ”ryppypavut” (tai ”ruttupavut”, kuten armas ystävä sanoo) oli myös valmistettu aivan täydellisesti. Paksoin herkät maut toivat näille kahdelle vahva-aromiselle annokselle hienon vastapainon. Kaiken kaikkiaan, täydellinen kokonaisuus.

Sichuanpippuria tuli syötyä tällä kertaa sen verran reippaasti, että kieli suorastaan kihisi, melkein omin korvin kuultavasti. Tällä oli hauska vaikutus: vettä juodessa tuntui, kun olisi hörpännyt vichyä.

Tämä oli jälleen täydellinen ilta Mei Linissä.

Mei Lin Sichuan Restaurant
Annankatu 29
Helsinki

ma–pe 11–21.30
la–su 12–21.30

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset