Tiny Food

"Kaaliannos oli runsas, suorastaan valtava. En tajua, miten kaaliin on saatu noin omaleimainen aromi."

2.5.2024

Tiny Food sai mainetta viime vuoden syksyllä, kun ravintola toimi vielä Annankadulla keskustassa. Hesari uutisoi tuosta kätketystä piskuisesta ravintolasta, jossa oli neljä asiakaspaikkaa ja josta saisi autenttista kiinalaista. Armaan ystäväni ja luottokanssasyöjäni kanssa meidän oli tarkoitus käydä siellä, mutta yhteisen syömäajan löytäminen on välillä työn ja tuskan takana. Niinpä kun vihdoin saimme kesän korvilla aikaiseksi, huomasimme ravintolan muuttaneen Itäkeskukseen metroaseman viereen. Melkoinen atmosfäärin vaihto. Nousimme siis metroon ja viiletimme paikan päälle.

Ruokalistaa katsoessa Tiny Food näyttää tuiki tavalliselta suomalaistetulta kiinalaiselta ravintolalta, mutta keittiön hunanilaiseen otteeseen pääsee tutustumaan, kun käy verkkosivuilla tai lukee paperisen ruokalistan lopussa olevan QR-koodin – hunanilaisten erikoisuuksien listan saa myös padilla pyytämällä. Useimmille, kuten minulle, tulee kuitenkin eteen tenkkapoo, sillä kaikki on kiinaksi.

Onneksi henkilökunta oli avuliasta, ja meille kerrottiin, että neljä ruokalajia on saatavilla vegaanisena: mapo tofu (pitää pyytää ilman lihaa), paistettu kaali, paksoi valkosipulilla sekä ”kalan tuoksuinen munakoiso”, jolla ei ole mitään tekemistä kalan kanssa eikä se kalalta tuoksu. Harmillisesti Hesarinkin ylistämä tofu skin -annos ei ole vegaaninen, sillä annoksessa on ilmeisesti myös liemessä on käytetty lihaa.

Tilasimme tofun, kaalin ja munakoison. Olemme usein kahdestaan syöneet neljäkin annosta, mutta onneksi emme innostuneet liikaa, sillä paikan annokset ovat melkoisia. Harvinaisesti ystäväni otti loput valtavasta kaaliannoksesta kotiin – yleensä olemme reippaita ja syömme kaiken, kuten viimeksi läheisessä Ben’s Way -ravintolassa.

Mapo tofu saapui ensimmäisenä pöytään. Olen syönyt tosi monta erilaista versiota tästä klassisesta ruokalajista viime vuosina, ja Kiinassa asunut ystäväni tietysti vielä useampia. Tämä oli herkullinen mutta samalla hyvin erilainen kuin muut kokemukseni. Sichuanpippuri ei ainakaan vahvasti tunnu kuuluvan hunanilaiseen versioon, mutta sen sijaan tulisuutta tuli mehevistä chilin palasista ja raikkautta runsaasta ruohosipulista. Annos oli jopa hieman makea mutta ei kuitenkaan missään nimessä liikaa.

Kaaliannos oli runsas, suorastaan valtava. En tajua, miten kaaliin on saatu noin omaleimainen aromi. Purutuntumaa oli juuri sopivasti.

Päivän tähti oli kuitenkin munakoiso. Ystäväni kanssa olemme muistelleet kaihoisasti elämiemme ehkä mahtavinta munakoisokokemusta yli kymmenen vuoden takaa West Lake Tea Housessa Kruunuhaassa. Sen jälkeen paras kokemukseni lienee ollut Bei Fang -ravintolassa, joka toimii nykyään alkuperäisellä nimellä Dong Bei Hu. Tämä oli vähintään niiden tasolla. ”Kalan tuoksuinen munakoiso” on ollut usein liian äitelän öljyistä, mutta tämä oli yksinkertaisesti täydellistä.

Tiny Foodissa pääsee tutustumaan Suomessa harvinaiseen hunanilaiseen kokkaukseen, ja tällaiseen annosten jakamiseen suosittelen sitä (ja siis nimenomaan ”hunanilaista listaa) ennen kaikkea. Välttämättä siitä ei kuitenkaan tule itselle vakipaikka, kun vegaaninen valikoima on pieni, kun taas keskustammassa on useampi suosikkikiinalainen useammalla vaihtoehdolla. Suosittelen silti ehdottomasti visiittiä itään!

Tiny Food
Tallinnanaukio 1
Helsinki

ma suljettu
ti–pe 11–21
la–su 12–21

Kotisivut

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset