19.10.2024
Kävin tässä helsinkiläisessä korealaisessa ravintolassa ensimmäisen kerran runsaat pari vuotta sitten, lounaalla armaan ystävän kanssa. Tykästyin silloin bibimpap dolsot -kokemukseeni, mutta koska iltalistalla vegaanisten tai vegaanisena saatavien ruokien valikoima olisi paljon laajempi, olin pitkään suunnitellut uutta visiittiä. Tilaisuus tuli vihdoin vaimon kanssa vietettynä kaupunkiviikonloppuna.
Olin katsellut etukäteen listalla vegaanista korealaista pannukakkua. Tämä kiinnosti, sillä mitään sellaista en ollut syönyt. Lähimmäksi ehkä tulee japanilainen okonomiyaki. Viimeksi olen syönyt sellaisen Loi Loi Rooftopissa, joskin ravintolan tofukukkurainen versio on aika kaukana siitä japanilaisesta minimalismista. Sellaisesta pääsin nauttimaan onnistuneena vuonna 2020 Tampereen Muusassa. Nuo mainitut oli tehty kuitenkin pääruokahengessä, kun taas tämä korealainen pannukakku oli enemmänkin jaettava alkupala, ja sellaiseksi sen tilasimmekin.
Kevätsipulia tulvillaan oleva varmaankin riisijauhoihin tehty pannukakku oli tosi hauska ja omaleimainen ruoka, josta pidimme molemmat. Se oli ehkä ennen kaikkea koostumukseen perustuva ruokalaji, joskin kasvisten maku tuntui. Annos on kuitenkin aika iso ja pannukakku suht täyttävää, joten suosittelisin sitä 3-4 hengen jaettavaksi. Meille kahdelle se oli hieman liian iso, vaikka söinkin reippaasti. Pääruoaksi pannukakku ei istu, koska makumaailma on tosiaan hyvin yksinkertainen. Kylkeen otimme myös kurkkukimchiä, joka oli erinomaista.
Vaimo valitsi pääruoaksi bibimpap dolsotin tofulla ja samalla chili-soijapaputahnalla, eli saman annoksen, jonka söin viimeksi. Hän ei ollut kovin ihastunut: tosin vertailukohtana oli ikimuistoinen annos New Yorkissa vuonna 2015. Tässä kuitenkin meillä oli selvästi eroa makuarvostelmassa, sillä minulle tuo makujen yksinkertaisuus ja hienovaraisuus toimi.
Oma pääruokani oli tofumuhennos, jonka saa vegaanisena versiona. Ja se oli täydellinen, juuri sitä, mitä olin lähtenyt tästä ravintolasta hakemaan. Varmaankin fermentoiduista soijapavuista keitetyssä liemessä oli ihana täyteläinen umami. Talon tuore tofu toi mieleen rakkaan edesmenneen äitini, joka opetti minua tekemään tofua. Keiton vihanneksissa oli myös kurkkua, joka luovutti hienoa hennompaa annokseen. Tätä suosittelen lämpimästi, sillä mitään samantyylistä en ole Suomessa syönyt.
Ravintola Manna
Merimiehenkatu 18
Helsinki
ma–to 11–22
pe–la 12–23
su suljettu