Torget

"Tuoksussa ja kuoren maussa oli jotain määrittelemättömän italialaista, tai jopa nimenomaan roomalaista."

25.2.2021

Parisen vuotta sitten rakkaat ystäväni kertoivat käyneensä Porissa pizzalla minulle ennestään tuntemattomassa ravintolassa Torgetissa. He ylistivät kokemusta, joten ravintola meni to eat -listalleni. Käyn Porissa usein, mutta ulkona syömässä äärimmäisen harvoin, sillä yleensä nautimme anoppilan antimista. Niinpä visiitin järjestämiseen meni aikaa. Olimme ehtineet vaimon kanssa käydä kokeilemassa uudet napolilaistyyliset paikat Dante Pizza Bar ja Nuåvo, ja suosituksen arvoisiksi ne oli todettu. Mutta Torget oli toiminut jo vuodesta 2013, eli se edelsi viime vuosien napolilaisten pizzojen aaltoa. Kiinnosti kovasti, mitä tyyliä se edustaisi. Vihdoin saimme järjestettyä ruokatreffit vaimon veljenpojan kanssa – viime hetkillä ennen maaliskuussa alkavaa ravintoloiden sulkua.

Menimme syömään saman tien ravintolan avauduttua, ja pääsimme viehättävään erilliseen ”kabinettiin” ravintolan perällä. Puupintainen tila on koristeltu tyylikkään säästeliäästi kuivakukilla ja vanhan ajan tilpehöörillä. Tarjoilija esitteli minulle kolme listan pizzaa, joista olisi tarjolla vegaaninen vaihtoehto. Juusto korvattaisiin Oddlygoodilla. Kyselin, onnistuisiko juustoton pizza, ja tarjoilija kertoi heidän kokeilleen sitä juuri taannoin, mutta talon vahvan kirpeä tomaattikastike ei hänen mukaansa oikein toimi siihen. Arvostan tällaista palvelua: mieluummin näin päin. Päädyin siis kokeilemaan tomaattista ”Siciliaa” vegaanisella juustolla. Tarjoilija ilahdutti myös kertomalla, että parmesaanin saisi korvattua talon omalla manteliparmesaanilla. Sehän kelpasi!

Pöytään tuotiin pizzaa odottaessa alkupalaksi talon hapanjuurileipää, joka oli oivallista. Tuoksussa ja kuoren maussa oli myös jotain määrittelemättömän italialaista, tai jopa nimenomaan roomalaista. Koin pienen Rottatouille-hetken ja palasin Pratin kauppahallin tunnelmiin ja tuoksuihin. Ihan tämän leivänkin takia kannattaa käydä täällä.

Kuten Hyvän kurkun lukijat tietävät, olen napolilaisen pizzatyylin ystävä, sillä ne ovat parhaita täysin juustottomille versioille – tosin onnistui Dante tarjoamaan onnistuneen juustollisenkin. Mutta innostuin, kun pöytään kannettiin hyvästä hapanjuuritaikinasta tehty pizza, joka oli tyyliltään jotain ihan muuta. ”Suomi-pizza” se ei missään nimessä ollut. Se ehkä muistutti hieman roomalaisia ohutpohjaisia pizzoja. Mitään ihan tämän kaltaista en kuitenkaan ole syönyt.

Entä maku? Olin hieman epäröiden odottanut juustoa, sillä en pidä juuri mistään vegaanijuustosta, ja Oddlygoodista en ole tykännyt lainkaan kokeillessani. Mutta jokin tässä oli onnistunut: ehkä tomaattikastikkeen kirpeys taittoi juuston makua niin, että yhdistelmä oli oikeastaan aika onnistunut! Kun päälle ripotteli runsaasti talon parmesaania, makuun tuli kunnolla umamisuuttakin. Hyväähän tämä oli, itse asiassa tosi hyvää. Tulen ehdottomasti uudestaan!

Jälkiruoaksi otin vielä espresso doppion correttona eli tujauksella grappaa, koska voin.

Torget
Eteläkauppatori 2 (sisäpihalla)
Pori

ti–la 15–20

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset