Nuåvo

"Maistoin välittömästä 'ndujaa' sellaisenaan ja ihastuin: suolaista, tulista ja umamista."

30.7.2021

Kuten Hyvän kurkun lukijat ovat havainneet, Porista on tullut melkoinen oivallisten pizzojen keskittymä. Nuåvossa kävin vajaa vuosi sitten viime vuoden elokuussa, ja tykästyin heidän epäortodoksiseen marinaraansa. Dante’s Pizza & Barissa olen ehtinyt käydä kaksi kertaa, ja se on tarjonnut sekä omaleimaisia että erinomaisia vegaanijuustoisia pizzoja. Torgetin tomaattipizza taas vei edellisten napolilaisten fiilisten sijaan suoraan Rooman tunnelmiin, mikä on Suomessa erittäin harvinaista.

Olimme päättäneet palata Nuåvoon joka tapauksessa, sillä tykästyimme etenkin paikan pizzapohjaan, ja halusin kokeilla marinaran lisäksi muita vegaanisia vaihtoehtoja. Kiire tuli siinä vaiheessa, kun Vegaaninen Pori -ryhmässä huomasin maininnan Spicy-pizzasta, jonka kasvisversiossa olisi vegaanista ndujaa. En edes ollut ajatellut sellaisen olevan mahdollista!

Mitä on nduja? Oikeasti se on calabrialainen lievästi salamia muistuttava tulinen ja erittäin pehmeä makkara, jota käytetään levitteen tapaan. Se on niin pehmeää, että joskus sitä tarjotaan makkarakuoren sijasta lasi- tai savipurkista. En ollut koskaan törmännyt tällaisen valmisteen vegaaniseen versioon, joten annos kiehtoi minua välittömästi.

”Spicy” on tomaattikastikkeeton bianca-pizza, jonka vegaanisessa versiossa on jotain vegaanista juustoa, raakaa punasipulia renkaina, mustapippuria, chiliöljyä ja vegaanista ndujaa. Melko tulista meininkiä oli siis menusta päätellen luvassa. Ja kuten tiedätte, en ole suuri vegaanisten juustojen ystävä – vahvat maut toivottavasti tukisivat sitä.

Pizza oli mielestäni kaunis, ja tuoksu oli huumaavaa. Maistoin välittömästä ”ndujaa” sellaisenaan ja ihastuin: suolaista, tulista ja umamista. Pehmeän rakenteen ansiosta sitä saisi jokaiseen suupalaan. En osaa sanoa, mistä tahna on tehty, muuten kuin että aurinkokuivattu tomaatti tuntuisi olevan keskeinen ainesosa (muistaakseni olen jostain näin lukenutkin). Joka tapauksessa nerokas keksintö!

Ndujan makea tulisuus kertyi ihanasti syödessä, eli se oli enemmänkin viipyilevän kuin aggressiivisen tulista. Mustapippuri taas tarjosi välitöntä poltetta, kuten chiliöljy, ja ne antoivat vastapainoa vegaanijuustolle. Juusto pysyi yllättävän pitkään pehmeänä ja juoksevana: vasta aivan viime palasissa siihen alkoi hiipiä sellaista jähmettyvää aromia, josta en pidä. Mutta siltikin maku pysyi muiden ainesten ansiosta herkullisena. Jälleen siis todella kova vegaanijuustoinen suoritus! Valitsemani punaviini tuki makuja myös erinomaisesti: marjainen mutta kuitenkin hieman kirpakkakin usean rypälelajikkeen italialainen punkku, jonka nimeä en valitettavasti muista.

Mahtavaa, kiitos!

* * *

Aiempi arvio 15.8.2020

Kuten heinäkuussa kirjoitin, kuulin Porin uudesta napolilaistyylisestä pizzeriasta pian sen avauduttua käydessämme niin ikään uudessa Dante Pizza & Barissa. Ajattelin, että vierailu Nuåvossa menisi jonnekin syksymmälle, koska melko harvoin aterioimme Porissa muualla kuin anoppilassa. Kesän viimeisellä pidemmällä reissulla päätimme kuitenkin ex tempore lähteä syömään kaupungille. Toisin kuin Dantessa, listalta löytyisi marinara, ja sehän kiinnostaa aina!

Iloisesti palveleva ja (ihan koko ajan) vitsaileva tarjoilija otti viisihenkisen seurueemme vastaan ja järjesti meille tilaa, vaikka kaikki isompien seurueiden pöydät olivat joko varattuja tai täynnä. Ravintola ei ollut täynnä lauantai-iltana, mutta monta seuruetta siellä oli, mikä paljasti sinänsä mukavassa sisustuksessa ongelman. Paikan akustiikka nimittäin on sellainen, että ihmisten puheensorina muuttuu teräväksi taustaääneksi, joka tekee keskustelun hieman hankalaksi. Mutta tällaisilla akustisilla ongelmilla on tapana korjaantua kokemusten myötä. Uusi ravintolahan tämä on.

Kuten sanottua, tilasin listalta marinaran – muitakin vegaanisia vaihtoehtoja olisi ollut, mutta tästä pitää aloittaa, jos mahdollista. Kuten kuvasta näkyy, en kuitenkaan saanut millään napolilaisilla kriteereillä marinaraa. Pizzasta puuttui kokonaan oregano, valkosipulia oli viipaleiden sijaan pienenä putuna, ja ennen kaikkea, päällä oli iso kasa tummia oliiveja! Koska Italia on iso maa, eikä mistään ruokalajista ole ”oikeaa” reseptiä, haulla ”pizza marinara con olive” kyllä löytää paljon tuloksia. Mutta silti pieni marinara-puristi päästi minussa avunhuudon.

Tästä huolimatta pizza oli erinomaista! Taikina oli juuri sellaista kuin napolilaiseen tyyliin kuuluu, ja tomaattikastike oli erinomaista. Kuten olen usein todennut, marinara vaatii tomaattikastikkeeseen hieman ylimääräistä suolaisuutta, ja tällä kertaa oliivit toteuttivat tämän tehtävän varsin hyvin. Oreganon makua kyllä jäin kaipaamaan, ja valkosipulin aromi ei noussut niin hyvin esiin kuin perinteisessä marinarassa. Silti tämä kokemus päihitti kyllä Dante Pizza & Barin selvästi – joskin, kuten totesin, siellä taikinan ja tomaattikastikkeen tyyli on erilainen, ei niin napolilainen, joten ortolanan kaltainen juustoton kasvispizza onnistuisi siellä ehkä paremmin. Molempi parempi, siis.

Nuåvo
Antinkatu 14
Pori

ma–to 16–22
pe 14–23
la 12–23
su 15–20

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset