Whatever

"Pääruoan kohdalla päädyin currytofuun. Annos oli huumaavan, itkettävän hyvä."

30.11.2021

Marraskuun alussa Tampereelle aukesi aasialainen fuusioravintola Whatever, Tullinaukiota vastapäätä Itsenäisyydenkadulle. Paikasta alkoi heti kiiriä kehuja monelta suunnalta, ja Hyvän kurkun konehuoneen Samuli intoili siitä minulle käytyään lounaalla, ja toinen vanha ystävä ylisti mm. iltalistan kesäkääryleitä. Oli selvää, että tänne menisin syömään heti keretessäni. Tilaisuus tuli, kun olin menossa talkooporukalla laittamaan yhdistyksemme toimistoa ja kirjavarastoa uuteen uskoon ennen kokousillallista. Tulin kaupunkiin sen verran aikaisin, että tarvitsisin hyvän lounaan selvitäkseni urakasta.

Whatever on todella symppiksen oloinen paikka: sisustus on kodikas, hymyilevät sipulit tervehtivät ikkunalaudalla, ja henkilökunta on ystävällistä ja selvästi innoissaan työstään. Lounaslistan vaikutteissa on vietnamilaista, korealaista, thaimaalaista, japanilaista ja malesialaista makumaailmaa, eli tämä todellakin on fuusioravintola. Minua suorastaan jännitti, sillä olen niin pitkään kaivannut tällaista ravintolaa Tampereelle. Vietnamilaisen ruoan tilanne on ollut aika hyvä, mutta esimerkiksi thaimaalaisessa kaupungista ei koskaan ole löytynyt Helsingin veroisia makuja. Ja mikä parasta, alusta lähtien Whateverissä myös panostetaan vegaaniseen ruokaan – ei tarvitsisi siis arvailla kalakastikkeiden sun muun kanssa.

Lounas on myös ainakin nyt alkuaikoina todella, todella runsas ja edullinen. Kympin hintaan kuului salaattipöytä, tuore talon leipä, keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Eihän tällaista ole missään! Salaattipöydästä söin lähinnä kvinoa-salaattia, joka oli mukavan raikasta. Tuore leipä oli hyvää, etenkin lämmittävän mausteisen kurpitsa-porkkanakeiton kanssa, joka sopi kylmään päivään täydellisesti.

Pääruoan kohdalla arvoin korealaisen bibimbapin ja keltaisen currytofun välillä, ja päädyin jälkimmäiseen – en nimittäin ollut syönyt sellaista todella pitkään aikaan. Annos oli huumaavan, itkettävän hyvä. Tämä vei minut muistoissa vuosien taakse Helsinkiin, sittemmin lopettaneeseen thairavintolaan Pinto Bstaurant. Siellä oli samanlaista tuoreiden raaka-aineiden kunnioitusta, hienostunutta mutta kuitenkin hyvin esiin nousevaa ja erottuvaa maustamista sekä annoksen runsautta. Juuri tällaista minä olen odottanut ja kaivannut Tampereelle! Täällä on monia hyviä ja minulle rakkaita paikkoja kuten Món Việt, VG Wok, Borneo, Lie Mi ja An Nam, mutta täytyy nyt kerta kaikkiaan sanoa, että Whatever ponnahti saman tien suosikiksi. Tänne menisin tätä kirjoittaessani kaikkein mieluiten heti uudestaan.

Entä se jälkiruoka? Joskus Whatever tarjoaa vegaanisia korvapuusteja (ihanaa), mutta tänään oli vuorossa paahtovanukas. Sen koostumus oli täydellisen hytkyvä, ja pelkästään lusikalla leikkaaminen tuotti fyysistä nautintoa. Maku oli juuri sellainen kuin pidän: ei liian makea, aavistus karvautta paahtamisesta.

Toivottavasti Whatever löytää laajan ja uskollisen asiakaskunnan, koska se ansaitsee kaiken mahdollisen hyvän. Kotisivujen kertomus siitä, miksi ravintola on perustettu, sai minut itkemään melkein onnesta. Enemmän tällaista meininkiä maailmaan.

Whatever
Itsenäisyydenkatu 5
Tampere

ma–to 11–21
pe 11–22
la 12–22
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset