Umami

"Yksinkertaisuudestaan huolimatta tällä laadulla Umami pysyy tiukasti suosikkien joukossa"

5.12.2022

Tampereen kauppahallissa toimiva sushibaari Umami oli vuosia ehdoton suosikkipaikkani sushille koko Suomessa. Rinnalle nousi hiljalleen muitakin paikkoja, jossa sushia sai laadukkaana: Maka Sushi ja Fujimi Tampereella sekä viimeisinä tuttavuuksina Zen ja Kamome Helsingissä. Näiden välillä olisi vaikea miettiä tarkempaa paremmuusjärjestystä, mutta jos neljässä mainitussa paikassa vegaanisten sushien ainesvalikoima on ollut monipuolisempi (porkkanaa, paahdettua paprikaa, punajuurta, parsaa, herkkusientä, munakoisoa, kesäkurpitsaa), Umamissa riisin aromikkuus ja käsityön laatu meni edelleen edelle. Käytännössä nuo viisi ovat omilla tavoillaan suosikkejani, mutta Umami on vanha rakkaus.

Olikin surullista kuulla viime kesällä, että ravintoloitsija Liqun Zhang myisi ravintolansa uudelle omistajalle. Tällaisiin saappaisiin olisi vaikea astua, ja päätinkin odottaa jonkin aikaa ennen ensimmäistä testausta, että uusi ravintoloitsija olisi varmasti löytänyt oman otteensa. No, hieman pidempään tässä meni kuin suunnittelin, puolisen vuotta.

Paikka oli täynnä asiakkaita tullessani paikalle, joten jouduin odottamaan hetken aikaa paikan vapautumista. Tämähän oli hyvä merkki. Ilahduin myös huomatessani, että edellisen omistajan lanseeraama talon oma inkivääripikkelssi oli säilynyt – se nimittäin on huomattavasti parempaa kuin tavallinen kaupasta ostettava.

Tilasin keskikokoisen valikoiman eli viisitoista palaa vegaanisena. Pieni työtapaturma sattui, kun tilaukseen tuli mukaan kananmunapohjainen jälkiruoka, mutta ravintoloitsija korjasi pian asian ja toi mukavasti korvauksena kaksi makia lisää annokseeni.

Kuten sanottua, vanhassa Umamissa vegaanisten sushien ainesvalikoima oli useimmiten hyvin suppea: avokadoa, kurkkua ja inarisushia. Aina joskus tuli muutakin: retikkaa, parsaa, kerran okraakin. Kuitenkin mainittua kolmikkoa oli tottunut odottamaan, ja sitä sain nytkin. Avainkysymys olikin, miltä riisi maistuisi. En pettynyt laisinkaan. Jokainen suupala oli pehmeän täyteläinen mutta myös sopivan raikas. Talon normaalia juoksevampi wasabi oli myös erinomaista.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta tällä laadulla Umami pysyy kyllä tiukasti suosikkien joukossa, mutta olisi tietysti vallan mainiota sekin, jos vegaanisten sushien kirjo olisi laajempi ylipäätään, ei vain satunnaisilla vierailuilla.

Umami
Hämeenkatu 19
Tampereen kauppahalli
Tampere

ma–to 11–15
pe–la 11–16
su suljettu

Kotisivut

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset