Flät 14

"Vegaaninen burrata oli käsittämättömän hyvää! Persikassa oli oivallinen kirpeyden ja makeuden tasapaino, joka sopi juuston kanssa yhteen hienosti, ja pinjansiemenet sekä makuöljy toivat täydentäviä aromeja. Ihmeellinen annos!"

9.6.2023

Kesäkuussa 2019 Karhupuiston kupeeseen auennut Flät 14 on yhdistelmä ravintolaa, baaria ja kahvilaa – ateriointi perustuu pienistä yksittäisistä annoksista rakennettuihin kokonaisuuksiin, joita voi syödä yksin tai muiden kanssa jakaen. Ravintolalla on päivämenu ”koko päivän aamiaisen” hengessä, kun taas illallislista tulee ehkä lähinnä tapaksien, chiccettin tai pintxojen ideaa mutta on tyyliltään yhdistelmä pohjoismaista ja erilaisia maailman keittiöitä. Vertailukohtina tulevat mieleen lähinnä Tampereen Villit ja Viinit, joka kuitenkin on keittiöltään askeleen enemmän fine diningin suuntaan, eikä siinä ole Flät 14:n kahvilamaista ulottuvuutta. Ihan vastaavaa en kyllä keksi.

Olin sopinut aikaisen illallisen armaan ystäväni kanssa, joka asustaa lähistöllä ja joka oli vannottanut minua käymään ravintolassa vaikka kuinka pitkään. Koska päätimme lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja testata myös toisen paikan, söisimme hyvin kevyesti jakaen muutaman pienen annoksen.

Listalla ei ole monta valmiiksi vegaanista annosta, mutta vegaanisena oli saatavilla hapanjuurileipää, endiiviä varhaisperunalla, talon omaa vegaanista burrataa persikalla, kesäkasviksia romescolla sekä sitruunainen risotto.

Leipä oli oivallista, ja sen kanssa tarjottiin tuttu oliiviöljy-balsamicoyhdistelmä. Itse en niin innoissani ole yleensä siitä vaan nautin öljyn ja etikan erikseen, mutta nyt se toimi. Balsamico nimittäin oli todella paksua ja aivan ihanaa – tällaista saa erittäin harvoin, vaikka aina joskus harvoin ostan Tampereelta tutulta kauppiaalta hintavamman pullon. Sitä oli myös hauska kokeilla talon burratan kanssa, sillä arvasin yhdistelmän toimivan erinomaisesti. Ensin kuitenkin tietysti burrata-annosta piti syödä sellaisenaan.

Vegaaninen burrata oli käsittämättömän hyvää! Olen saanut parempaa vain kerran, tamperelaisessa Bistro Viljassa, mutta kauas tämä ei jäänyt. Koostumus oli ihanan pehmeä: siinä ei ollut lainkaan sellaista rakeisuutta tai jauhoisuutta kuten usein vegaanisissa viritelmissä tahtoo olla. Persikassa oli oivallinen kirpeyden ja makeuden tasapaino, joka sopi juuston kanssa yhteen hienosti, ja pinjansiemenet sekä makuöljy toivat täydentäviä aromeja. Ihmeellinen annos!

Eikä ilta tästä suinkaan heikentynyt. Kolme muuta annosta tuotiin kerralla pöytään. Söin ensimmäisenä risottoa, ja se oli oivallista: täyteläistä mutta ei kuitenkaan liian rasvaista. Itse en lisää omiin risottoihini mitään juuston korviketta tai vastaavaa vaan pidän ne raikkaina, mutta tässä oli haettu selvästi juustomaista ja ”voimaista” aromia. Yleensä se menee vegaanisena minulle pieleen, mutta tämä oli täysosuma! Vähän harmitti, etten taannoin käydessäni Villeissä ja Viineissä tullut testanneeksi risottoa, että olisin voinut vertailla. Täytyy kyllä.

Paahdetut vihannekset ja romesco oli oikein hyvä annos mutta se ei minulle noussut aterian muiden osasten tasolle. Vihannekset oli laitettu erittäin hyvin, ja kastike oli oivallista, mutta yhdistelmä kaipasi jotain, ehkä vahvempaa paahteisuutta. Paahdettujen perunoiden kanssa kastike olisi ollut täydellinen yhdistelmä. Leivän kanssa sitä kuitenkin kaapi ilokseen. Ja annoksen sipuli on mainittava erikseen – oivallisesti laitettu!

Ja tiedän, tiedän, sukkulamainen ”endiivinä” myyty on teknisesti salaattisikuri, mutta kutsutaan näitä nyt endiiveiksi, kun ne sillä nimellä kaupassa usein myydään ja ravintoloiden listalla mainitaan. Endiiviveneissä oli pestossa pyöriteltyä uutta perunaa, jonkinlaista varmaankin herneestä tehtyä pyrettä ja päällä vegaanista parmesaania. Tämä oli ihan hysteerisen hyvää! Vähän harmitti, että annoksia oli vain yksi. Itse asiassa olisin voinut ilolla syödä pari risottoannosta ja pari endiivilautasellista yksinkin. Mutta kuten sanottua, jatkaisimme toiselle jaetulle illalliselle arviokokemusten maksimoimiseksi. Taidanpa ehdottaa vaimolle visiittiä täällä jollain pääkaupungin reissulla.

Flät 14
Viides Linja 14
Helsinki

ma–ti 9–17
ke–la 9–23
su 9–17

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset