Villit ja Viinit

"Olen syönyt vuosien varrella monensorttisia vegaanisia tartareja. Ja olihan tämä parhaita ellei sittenkin paras tähän mennessä. Pääraaka-aineina olivat maa-artisokka ja osterivinokas."

4.5.2023

Kajon baarimainen kumppaniravintola avattiin viereiseen liiketilaan syksyllä 2019. Kerran olin käynyt siellä drinkillä, mutta penteleen kauan kesti, ennen kuin ensimmäiselle aterialle kerkesin. To eat -listalla ravintola on toki ollut sitkeästi, mutta heräte tuli, kun vaimon kanssa mietimme pitkästä aikaa ruokapaikkaa Tampereella elokuvan jälkeen. Vaimo muisti Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmästä maininnan, että ravintolasta saa kaikki annokset vegaanisina versioina.

Viereisessä Kajossa olemme käyneet vuosien varrella useasti, ja se on ollut meille kovin rakas. Edellisestä visiitistä on kuitenkin vierähtänyt jo pidempi aika. Fine dining -ravintoloissa olemme käyneet parin vuoden aikana vähemmän – osaksi syy on ollut taloudellinen, sillä monet paikat ovat nostaneet hintatasoaan, ja aika paljon hintojen yleistä kasvua ronskimmin. (Kajo on ollut tässä kohtuullinen, ja he ovat lanseeranneet kivasti myös lyhyemmän ja edullisemman vaihtoehdon parille viikkopäivälle.) Osaksi olemme vain muutoin vain käyneet harvemmin ulkona syömässä. Villit ja Viinit kuitenkin sytytti jälleen innon palata Kajoonkin, kunhan puutarhakiireiltä pääsemme.

Villit ja Viinit on tosiaan tyyliltään baarimainen, ja sinne voi hyvin mennä drinkeille, mutta Kajon keittiön loihtimat ruoat tekevät siitä samanaikaisesti fine dining -ravintolan. Pieni menu eli kaksi suolaista ja yksi makea on kuitenkin edullinen, ja annoksia voi tilata myös erikseen vaikka juomien maistelun oheen jaettaviksi. Erittäin rento meininki siis. Ja tosiaan: kaikista annoksista löytyy automaattisesti vegaaninen versio! (Kajon vegaanimenu pitää tilata etukäteen.)

Istuuduimme peräpöytään, joka oli meille tavallaan tuttu, sillä paikalla sijainneessa Gobi Desert Canoe Club -baarissa vietimme samalla paikalla olevassa pöydässä kosolti aikaa. Atmosfääri oli kieltämättä erilainen, mutta oli kiva palata muistoihin.

Alkuun saimme hieman talon erinomaista leipää, ja minun levitteeni oli maustettu tuhdisti ruohosipulilla niin, että aromi oikein valtasi suun. Alkudrinkeissä oli yuzua, umeboshia ja muistaakseni vaaleaa rommia. Kirpeät maut sopivat meille erinomaisesti, sillä emme ole kumpikaan oikein makeampien drinkkien perään.

Ensimmäisessä ruoassani oli paistettua perunaa, maanläheistä juureskastiketta purjolla sekä sitruunamelissaa. Pidin tästä aivan älyttömästi! Kajossa olen syönyt vuosien varrella oivallisia ja kekseliäitä perunaruokia, ja tämä annos pärjää hyvin siinä joukossa. Grillatussa perunassa oli sopivasti sitkautta, joten koostumus antoi hyvin vastapainoa kastikkeelle. Suositeltu valkoviini sopi annokseen täydellisesti ja oli ylipäätään aivan ainutlaatuinen kokemus, jossa yhdistyi monista ”natuviineistä” tuttu heinälatomainen aromi, mukava kirpeys mutta kuitenkin myös sellainen ”rasvaisuus”, joka tuki annosta.

Vaimon alkuruoassa kohtasivat porkkana, korianterin siemenet ja kurkku, ja sekin oli oivallinen. Omassa puutarhassamme kasvatamme vuosittain isot määrät korianteria pakkaseen, ja vaimo napostelee syksyn tullen siemeniä suoraan kasvimaalta, niin annos toi hänelle syksyisen mielen. Viinisuositus oli jälleen erinomainen ja juuri meidän makuumme sekin.

Pääruokani oli tartar. Olen syönyt vuosien varrella monensorttisia vegaanisia tartareja mm. tomaatista, juureksista, punajuuresta ja juuriselleristä. Ja olihan tämä parhaita ellei sittenkin paras tähän mennessä. Pääraaka-aineina olivat maa-artisokka ja osterivinokas, ja tämä yhdistelmä toi tartariin sellaista täyteläisyyttä ja umamisuutta, joka vegaanisesta versiosta useimmiten uupuu. Tukena oli ainakin chiliä ja valkosipulia. Keveämpi ja monitahoinen punaviini sopi tämän kanssa yhteen täydellisesti.

Jälkiruoka toi mieleen yhden Kajon lempimuistoistamme, eli lanttujäätelön vuonna 2019. Nyt jäätelö oli tehty maa-artisokasta, ja se oli huumaavan hyvää. Jäätelö oli kinuskimaisen makeaa mutta kuitenkin selvästi maa-artisokalta maistuvaa, kirpeyttä antoi puolukkahillo, ja kaiken sitoi yhteen mäntyöljy. Olihan tämä elämäni parhaimpia jälkiruokia saletisti, ja suositeltu umeshu oli oiva kumppani.

Tänne palaamme aivan varmasti vielä useasti. Villit ja Viinit on matalan kynnyksen ravintola: voi tulla syömään pidemmän kaavan kautta tai pikavisiitille, ja samojen makujen äärelle voi päästä kummallakin tavalla.

Villit ja Viinit
Rautatienkatu 12
Tampere

ma–ti suljettu
ke–to 16–00
pe–la 16–01
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset