2.12.2024
Olen arvioinut tamperelaisen Ravintola Fujimin blogissa jo kolme kertaa, vuosina 2019 ja 2021 sekä vuonna 2022. Facebook-sivulla olen päivitellyt oivallisia sushi-kokemuksia useampaan otteeseen vuosien varrella, viimeksi tämän vuoden helmikuussa. Fujimista tulikin jo ensi visiitillä ehdottomia sushisuosikkejani Suomessa – tätä nykyä se on jaetulla ykkössijalla tamperelaisen Polku jota kuljemme -ravintolan ja helsinkiläisen Zen sushin kanssa.
Ensiluokkaisten sushien ohella Fujimi tarjoaa muitakin japanilaisen keittiön annoksia, joista olen aiemmin kerennyt kokeilla tähän asti vain yhden udon-nuudeliannoksen. Tällä kertaa kokemuksia tuli laajemmin.
Olin menossa syömään susheja vaimon kanssa, mutta kun huomasin pöydässä udon-nuudeliannosten erikoislistan ja siinä parsa-inari-annoksen curryliemessä, oli pakko tarttua tilaisuuteen. Lisäksi tuttu tarjoilija, joka muisti meidät, kiirehti mainitsemaan, että vuoden alussa muuttuvalle listalle olisi tulossa vegaaniset paistetut gyozat eli mykyt (tai dumplingssit ”nykysuomella” mutisee tämä äidinkielen opettajien lapsi). Niitä pääsisi kokeilemaan jo nyt, joten tartuimme tilaisuuteen. Vaimo otti myös misokeiton ja pääruoaksi tutun pienemmän sushivalikoiman. Gyozat paistetaan samassa öljyssä kuin kaikki muutkin, joten jos jotakuta tuo häiritsee, annos ei sovi. Minua se ei häiritse lainkaan – minulle olennaista vegaanisen ruoan suosimisessa ovat ruoan tuotannon ekologiset vaikutukset ja eläinten kohtelu, ei jonkinlainen ajatus ”puhtaudesta”. Mutta kukin taaplatkoon tyylillään, en ole moisesta kiinnostunut väittelemään.
Misokeitto oli erinomaista kuten aina. Gyozat – ne saattoivat olla jopa parhaimmat paistetut mykyt, joita olen koskaan syönyt! Rapsakka pinta oli oivallinen, täytteessä oli makua ja tulisuuttakin, ja hieman makea kastike täydensi makua mutta ei mennyt makeudessa överiksi kuten joskus japanilaisissa annoksissa on käynyt. Ehdoton suositus!
Kuten vuonna 2021, udon-nuudeliannos tarjottiin niin, että se kypsyi kymmenkunta minuuttia pöydässä. Tämä oli hieno kokemus, joka avarsi minulle yhden mietityttäneen japanilaisen keittiön ulottuvuuden. Olen nimittäin törmännyt aiemmin (en enää muista missä) japanilaisiin curryannoksiin, joissa päälle hyökkää klassinen curryjauhe, sellainen melkein vanhan ajan pussikeitoista tuttu. En ole ikinä tajunnut tätä. Tässä annoksessa misopohjaisessa liemessä tuli ensin annoksen kypsyessä sieraimiin samanlainen aromi ja jo mietin, miten tässä kävisi. Mutta mitä pidemmälle kypsyminen kävi, liemi alkoi sakeutua ottaessaan udoneista tärkkelystä, ja currymausteen tuoksu alkoi kehittyä.
Tämä oli hyvä, hauska ja kiinnostava annos ja ehdottomasti paras udon-kokemus koskaan. Olen aina pitänyt paksuista udoneista, mutta usein ne ovat hieman liian liukkaita. Tässä liemessä ne olivat ottaneet makua, ja pinta oli avautunut hieman tehden nuudeleista hallittavampia. Miso, curry ja nuudelien tärkkelys saivat aikaan alkemistista herkullistuutta – täysin minun juttuni! Tiettyä lapsuuden nostalgiaa asuntovaunumatkojen pussikeittoihin nousi mieleen mutta kuitenkin valtavasti hienostuneemmin toteutuneina. Tällaista hauskaa historiallista kerrostuneisuutta perinteisyyden ja modernin välillä löytyykin japanilaisesta keittiöstä aika paljon. Parsat kypsyivät täydellisesti, inaritofu otti ihanasti lientä vastaan, maissi kypsyi, erinomaista. Tämän syön uudelleenkin.
Vaimon sushit olivat loistavia, tietysti.
Lopuksi on mainittava, että Fujimin vegaaninen valikoima on ihailtavan laaja, ja paljon testattavaa riittää. Gyozat ovat uutuus ja nuudelit vissiin tarjolla vain joinain päivinä (aiemmin ainakin ma–to). Muutoin listalta löytyi isompi ja pienempi sushisetti, mainittu misokeitto, edamamet, kimchillä maustetut edamamet, wakamesalaatti, kimchi-wakamesalaatti, tofu-avokado-shisosalaatti ja kaksi riisikulhoannosta.
Ravintola Fujimi
Aleksanterinkatu 29
Tampere
ma–to 15.30–21
pe 15.30–21.30
la 14.30–21.30
su suljettu