Social Burgerjoint Tampere

"Pihvin rapsakkuus oli juuri sitä, mitä tässä tarvittiin."

21.9.2022

Takavuosiin verrattuna syön hampurilaisia harvemmin tätä nykyä, vaikka pidän niistä todella paljon. Ehkä pääsyy on yksinkertainen: vegaanisen ruoan valikoima on monipuolistunut sen verran, että vanhojen aikojen go to -ruokalaji on muuttunut vain yhdeksi vaihtoehdoksi lukuisten joukossa. Useimmin lienen palannut burgerin ääreen Tampereen Sohossa. Takavuosien burgerfrekvenssiä selittää, että oli käynnissä jonkinsorttinen ”burgeribuumi”, kun Beyond Meatin ja Moving Mountainsin kaltaiset tuotteet tulivat markkinoille. Silloin testasin purilaisia tietoisen kattavasti ja vertailin paikkoja toisiinsa arvioissani. Näitä aikoja muistellen heittäydyn tässä arviossa retrospektiiviin.

Juuri ennen mainittujen ”vegaanisten lihapihvien” rynnistystä markkinoille suuria purilaisihastuksiani oli Social Burgerjoint Helsingissä, kun sen ensimmäinen piste avautui Sörnäisiin. Kävin siellä rakkaan ystäväni kanssa tammikuussa 2018. Heidän papupihvinsä punajuurihummuksella oli tuohon aikaan ehkä paras burger, jonka olin koko maassa saanut. Sittemmin olen samanlaiseen artesaaniotteeseen törmännyt Jyväskylän Beans & moressa ja Tampereen Eatsharesissa – tosin jälkimmäisen purilaismyynti on valitettavasti katkolla tätä kirjoittaessani.

Sörnäisten Burgerjoint lopetti, mutta kävin heidän uudessa ravintolassaan Helsingin Citycenterissä vuotta myöhemmin – tällöin testaamassa mainittua Moving Mountainia. Ensimmäisellä yrityksellä en pihviin niin innostunut, vaikka purilaisen kokonaisuus oli onnistunut. Seuraavalla kerralla pihvikin oli paistettu taiten, ja tykästyin siihen. Toisaalta ensimmäinen Bun2Bun oli avannut ovensa Kampissa, ja täysin vegaanisena paikkana ja monipuolisella valikoimallaan se vei useimmiten voiton, kun purilaiselle suuntasin. Kampin piste on lopettanut, mutta olen käynyt Bun2Bunissa Redissä ja pari kolme kertaa ”lippulaivamyymälässä Vaasankadulla”.

Sitten alkoikin tapahtua, kun Tampereelle aukesi HOAX ja vuotta myöhemmin Helsinkiin Junk y Vegan, kummatkin vegaanisia pikaruokaravintoloita. Tässä välissä Tampereelle aukesi Social Burgerjoint – hankalaan aikaan tietysti, elettiinhän koronapandemian ensimmäistä vuotta. Päädyinkin sinne purilaiselle vasta vuonna 2021, ja söin tuikean tulisen habaneropurilaisen. Se oli hurjan tulinen mutta vallan hyvä. Burgerikontekstia mullisti myös se, että Burger King lanseerasi vihdoinkin vegaanisen Whopperinsa, joka on kookas, edullinen ja pärjää tässä arviossa mainitussa joukossa erinomaisesti.

Arvioni päätteeksi toivoin, että Social Burgerjoint monipuolistaisi vegaanista valikoimaansa. Tämän vuoden toukokuussa sainkin kuulla, että listalle tulisi ”Vegan Crispy No Chicken” (sekä samaan pihviin perustuvat nugetit). Aikansa kesti, mutta vihdoin pääsin testaamaan. Välissä on ketjun kotisivujen mukaan Vegetarian Butcherin ”kanapihvi”.

Ketju oli juuri tuonut uuden ja selkeästi paremman sämpylän käyttöön tähän purilaiseen, ja sisällä näkyi olevan runsaasti basilikaista talon majoneesia, kummallekin sämpylän puolikkaalle levitettynä. Ja hyväähän tämä oli! Kun majoneesi ei ollut suorassa kosketuksessa pihviin, sen pinta pysyi rapsakkana loppuun asti, ja mausteet sopivat tämän burgerin ideaan hyvin. Pihvin rapsakkuus oli juuri sitä, mitä tässä tarvittiin – suutuntuma ei ollut ihan täydellinen, jopa pihvin sisuksessa aavistavan hämmentävä, mutta ei häiritseväksi asti. Tykkäsin kyllä, ja söisin uudestaan.

Pistän to eat-listalleni merkinnän, että minun pitää palata myös tsekkaamaan ketjun papupihvit, joista puhuin viime arviossani. Kahdessa muussa ketjun vegaanisessa purilaisessa (Bronx ja ym. Brooklyn Habanero) näkyy kotisivun valokuvan perusteella olevan kaksi pihviä! Jos näin, tämä on merkittävä muutos ja tekee purilaisista aiempaa paremman ostoksen.

Social Burgerjoint Tampere
Hämeenkatu 14
Tampere

ma–to 11–22
pe–la 11–23
su 12–22

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset