Ravintola Onda

"Entä seitan? Se oli leikattu klassiseen pihviviipaleiden muotoon, ja ponzuglaseeraus antoi hyvän pinnan. Minä pidin kovasti."

29.10.2022

Kävin Ondassa lounaalla toukokuussa ja alkusyksystä toisenkin kerran työtreffeillä kollegan kanssa. Lounaaseen olen kovasti tykästynyt, mutta totesin, että pian olisi käytävä myös testaamassa kiinnostavan kuuloista illallista. Siltasen Ondassa minulla kun oli tätä ennen vain yksi illalliskokemus neljän vuoden takaa, ja se ei ollut hyvä. Olin kuitenkin kuullut niin paljon hyvää illallisista sittemmin, ja lista oli niin innostava, että odotin uutta visiittiä. (Itse asiassa ravintola on sen jälkeen myös muuttanut nimeään ”ruokalasta” ravintolaksi, ja verkkosivustokin on vaihtunut.)

Alkujaan minun oli tarkoitus mennä illastamaan ihan muuten vaan, mutta kollegan synttärijuhlat osuivat samalle illalle, ja illallisseuraa kysyessäni hän nappasi ideasta kiinni ja järjesti paikalle pöydällisen juhlaväkeä. Mikäs sen mukavampaa.

Tilasin kolmen ruokalajin suositellun vegaanisen menun: grillattuja sieniä, seitanpihviannoksen sekä Biscoff-kakkua jälkkäriksi. Ilta aloitettiin kuohuviinillä, ja alkuruoan kanssa join olutta.

Grillattujen osterivinokkaiden kanssa tarjottiin voipapupyrettä ja romesco-kastiketta: todella kiva välimerellinen idea! Tatticonsommea annoksessa myös oli, mutta se vähän hävisi kaikkien muiden makujen joukkoon. Pidin annoksesta kovasti, joskin vielä vahvempi grillaus olisi nostanut esiin sienten pähkinäisyyden. Nyt niihin ei ollut tullut käräytettyä pintaa. Tämä oli illan ainoa pieni miinus.

Seitanannoksen kaltaisiin olen törmännyt Suomessa hyvin harvoin. Lähinnä tämän kaltaista tulee Tampereen alkuperäisessä Veganissimossa tarjotut seitanpihviannokset kauan sitten, eli ennen kuin minä kirjoitinkaan Hyvään kurkkuun. Muutoin tämän tyylistä olen saanut vain Jyväskylän Sohwissa (joskaan se annos ei kovin hyvä ollut), Tampereen Pyynikin Brewhousessa (mutta annos poistui valitettavasti listalta) ja iki-ihanasta Turun Komppelissa. Eli jo mahdollisuus saada klassinen ”steak & potatoes” vegaanisena on plussa!

Ja tämä annos onneksi on myös tosi hyvä. Mäiskyperunat oli laitettu taiten, suppilovahveroista tuli runsaasti umamia, ja limemajoneesi & pikkelöidyt kurkut toivat raikkautta ja hapanta ”yläpäätä”. Entä seitan? Se oli leikattu klassiseen pihviviipaleiden muotoon, ja ponzuglaseeraus antoi hyvän pinnan. Yleistuntuma oli pehmeä mutta ei lainkaan ”pesusienimäinen”, vaan leikatessa sitä löytyi säikeisyyttä ja sopivaa sitkoa. Varmaan tämä voi vähän jakaa ihmisiä, mutta minä pidin kovasti. Ei ihan kärkiseitankokemuksien joukossa, mutta erinomaista silti. Juomakumppanina oli oivallinen primitivo, mikä täydensi kokemuksen.

Massu alkoi olla tässä vaiheessa jo aikas täynnä, kun eteen kannettiin viipale Biscoff-kakkua sitruunasorbettipallon kera. Makeaa ja täyteläistähän tämä oli, ehkä normaalisti liiankin makeaa minulle, mutta tällaisen aterian jälkeen se toimi oivallisesti. Vadelma-coulis ja sitruunasorbetti sekä minttu antoivat hyvää vastapainoa keksitahnataikinaiselle kakulle.

Olihan tämä nyt ihan hemmetin hyvä illallinen.

Ravintola Onda
Siltasen talo
Hämeentie 13B
Helsinki

ma lounas 11–15
ti–pe lounas 11–15, iltalista 16–21
la 15–21
su suljettu

Kotisivu

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset