Ravintola Santpauli

"Entä schnitzel? Olihen se aivan erinomainen. Leivityksessä oli mukavaa pähkinäisyyttä ja paahteisuutta, ja leikkeen koostumus oli täydellinen."

16.11.2023

Tästähän on sukeutunut schnitzeleiden vuosi. Maaliskuussa nautin oivallisen annoksen Münchenissä interraililla. Lokakuussa palasin kirjamessuaikaan Turun Komppeliin seitanleikkeelle (vanhempi arvio samasta annoksesta). Helsingin Lasipalatsissa söin niitä noutopöydästä, ja taannoin nautin oikein oivan schnitzel-annoksen Tampereen Plevnassa.

Vanha sivariaikainen sydänystäväni vinkkasi syksyllä, että vegaanista schnitzeliä saisi myös Ravintola Santpaulista, joka on avattu vuoden alkupuolella. Minun oli tarkoitus mennä kokeilemaan sitä toisen ystäväni kanssa, mutta koska hän tuli kipeäksi, saapastelin paikalle yksin hotellilta. Oli sudennälkä, sillä pitkänä ja monivaiheisena työpäivänä lounas oli jäänyt väliin, ja olin sinnitellyt toimistolta löytyneellä siemennäkkärillä.

Paikan vegaaninen schnitzel on keittiön oma tuotos, seitanista ja kikherneestä valmistettu. Tilpehöörit voi valita itse. Valmiiksi vegaanisena oli kurkkukastike creme fraiche -pohjalla. Valitsin sen, vaikka bechamel olisi myös saatavilla pyydettäesssä vegaanisena. Lisukkeeksi otin tiristettyä krossiperunaa ja kurkumalla maustettua hapankaalia. Juomaksi tietysti olutta. Tarjoilija oli erittäin mukava, avulias ja ystävällinen, ja tykästyin paikan tunnelmaan muutenkin. Aterian alkuun nautin inkiväärisen Sour Kraut -drinkin: oivallista.

Schnitzel oli iso, tosi tosi iso. Valokuvassa perunoista pääosa piileskelee sen alla: niitäkin oli varsin mukavasti mutta ei kuitenkaan liikaa. Ja perunat olivat uskomattoman hyviä! En heti muista, koska olisin näin ihastunut pottuihin ravintolassa. Murskattuun pintaan ja kuoreen oli saatu rapsakkuutta ja vahvaa makua. Haudutettu hapankaali oli myös erinomaista.

Entä schnitzel? Olihen se aivan erinomainen. Leivityksessä oli mukavaa pähkinäisyyttä ja paahteisuutta, ja leikkeen koostumus oli täydellinen, juuri sopivalla tavalla venyvä. Hieman lisää makua leikkeeseen olisi ehkä kaivannut, mutta silti olin todella tyytyväinen. Vaikea minun on asettaa tätä ja Komppelia paremmuusjärjestykseen, mutta tämä saattoi olla jopa turkulaista suosikkiani hieman parempi – tietysti tilpehöörit olivat kiinnostavampia. Kurkkukastike oli myös ihan hyvää, mutta ehkä jokin toinen kastiketyyli olisi silti istunut kokonaisuuteen hieman paremmin – mietin esimerkiksi sinappista pippurikastiketta.

Suositus tietysti, heittämällä.

Ravintola Santpauli
Tehtaankatu 21
Helsinki

ma suljettu
ti–to 16–23
pe–la 12–13
su 13–19

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset