6.2.2025
Tämä tamperelainen pastaravintola aukesi jo keväällä 2023, eli melkein kaksi vuotta kului ennen kuin sain aikaiseksi käydä. Minun olikin kyllä tarkoitus odotella aikani ennen ensivisiittiä, että ravintola löytäisi linjansa vegaanisella puolella. Alkuun tarjolla oli lähinnä gnoccheja tomaattikastikkeessa, mikä ei minua niin innostanut lähinnä siksi, että noita jumalisia tyynyjä tulee tehtyä suht usein itsekin. Tosin nyt kun katson taaksepäin, näkyy arvostamani ruokakirjoittaja jo alkukuukausina kehuneen paikan pestolounasta (trofie-pastalla). Joka tapauksessa sittemmin vegaanisellakin puolella mahdollisuudet moninaistuivat. En vain saamattomuuttani ja elämän Helsinki-keskeisyyttäni saanut hankkiuduttua pastalle. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Osuin paikalle kiireisenä Tampere-päivänä sen kummemmin etukäteen tutkimatta lounaan vegaanisia mahdollisuuksia. Iltalistalla vegaaniset optiot on merkattu, Facebookissa olevassa lounaslistassa ei. Päivän rosmariini-sienipasta olisi kuitenkin saatavilla vegaanisena versiona. Kyselin, olisiko se kerma- vai öljypohjainen, ja vastaus herätti mielenkiintoni: keittiö oli vatkannut tofusta ja sienistä eräänlaisen ”kerman”. Poikkeuksellista ja kiinnostavaa!
Ensin iskin kiinni salaattipöytään, jossa vegaaniset asiat oli merkattu kivan selkeästi – ja niitä oli paljon! Otin focacciaa, mustapaputahnaa, kaalisalaattia, kikherne-tomaattisalaattia sekä pikkelöityjä vihanneksia. Kaikki oli todella hyvää.
Kun pasta kannettiin pöytään, meinasi päästä itku. Onnesta. Kuten Hyvän kurkun pitkäaikaiset lukijat tietävät, olen pasta-asioissa vähän ronkeli. Onnistuneita pasta-annoksia olen saanut kyllä Suomessa useissa paikoissa: Daily Dose, Pontus, Basta!, Osteria dei Gusti sekä Nomad. Ainakin yksi sittemmin lopettanut paikka tulee mieleen myös. Pääosin pastan tilaamisessa ravintolassa on kuitenkin korkea kynnys.
Tästä annoksesta olisin ollut onnessani tasokkaassa ja perinteikkäässä italialaisessa ravintolassakin. Spaghetti oli keitetty juuri sopivaksi, ja ”tofukermassa” oli hämmentävän syvä sienen ja rosmariinin aromi. Se myös tarttui pastaan kiinni täydellisesti. Yrtit toivat vastapainoa maanläheisyydelle, ja paistetut metsäsienet annoksen päällä olivat ihania.
Tänne on päästävä pian uudestaan.
PSTA
Vellanmonkatu 2
Tampere
ma–ti 11–14
ke 11–20
to–pe 11–22
la 12–22
su suljettu