Ravintola Karu

"Paneroinnissa ei ollut lainkaan tempuramaista keveyttä ja rapeutta, vaan se oli pikemminkin rasvaisen mautonta ja äitelää."

13.7.2022

Kävin Karussa, silloin vielä Karu Izakaya -nimellä toimineessa, ihan Hyvän kurkun alkuvuosina. Kokemus oli valtavan hieno: vihdoinkin olin löytänyt jotain muutakin japanilaista kuin sushia! Savustetut edamamet, grillattu paksoi ja teriyakivihannekset ovat jääneet vahvasti mieleen. Seuraava kokemus vuonna 2016 vahvisti näkemyksen, että Karu oli selvästi paras löytämäni japanilainen ravintola: uskomattoman hyvä tofutrio oli tuolloin parhaita tofukokemuksiani Suomessa ikinä. (Paras tofukokemus oli ollut ja on ehkä edelleen New Yorkin Cocoronissa.)

Totesin tuolloin, että tänne olisi päästävä myös vaimon kanssa. Ja usealla Turun reissulla vuosien varrella Karu onkin ollut mielessä, mutta aina jokin muu uusi kokeilu on mennyt edelle. Tällä kertaa vihdoin tartuimme asiaan ja teimme varauksen. Olin innostunut näkemään ja maistamaan, miten Karu oli kehittynyt vuosien varrella. Helsinkiläisen Kamomen kokemukset olivat sopivasti mielessä vertailukohtana. Siksi onkin surullista ja harmillista todeta, että tämän illallisen perusteella en voi enää suositella Karua. Ateria oli jopa suorastaan huono.

Alkupalapuolella (tai ”snacks” -listalla) näkyi olevan vegaanisena tarjolla vain wakamesalaattia, koska edamameja ei ollut tarjolla, joten otimme sen. Vaikka tarkoituksena oli tulla syömään nimenomaan jotain muuta kuin sushia, päädyimme vegaanisen valikoiman kapeuden vuoksi kuitenkin aloittamaan susheilla. Tilasimme yasai-makirullan, koska siinä oleva sareptansinappi kiinnosti: olin syönyt sitä viimeksi New Yorkissa. Kylkeen otimme myös kurkkumakeja ja pari nigiriä sous vide -kypsennetyllä tomaatilla.

Wakamesalaatti oli kyllä aika hyvää: merilevässä oli tuhti maku ja koostumus, ja kurkkusuikaleet ja rucola tukivat sitä kivasti. Ja tyhjiöpakkauksessa kypsennetty tomaatti oli kiva uusi tuttavuus! Yasai-makeissa oli runsaasti majoneesia, josta en yleensä niin sushissa piittaa, mutta sareptansinapin ansiosta maussa oli silti syvyyttä. Kurkkumakit sen sijaan olivat jopa kehnoja: riisi oli kylmää ja tiivistä: tällaista saa huonossa noutopöydässä. Ehkä Karussa voi kuitenkin saada ihan kelvollisen sushiaterian sopivia valikoimalla, mutta koska Helsingin Zen Sushiin ja Tampereen Fujimiin, Umamiin ja Maka Sushiin verrattuna tämä jää niin kauaksi taakse, että ei siitä ole suosituksen perusteeksi.

Illan varsinainen pettymys oli kuitenkin pääruoka. Okei, Karu kertoo ruokalistallaan keskittyvänsä jaettaviin annoksiin. Mutta kun listalla on kaksi paneroitua ja uppopaistettua (tofua tai vihanneksia) annosta vegaanisena, ei siitä oikein kiintoisaa kokonaisuutta saa koostettua. Tällaiseen ärsyttävyyteen olen ennenkin törmännyt jaettavilla annoksilla ylpeilevissä paikoissa. Jos se on lähtökohta, annoksia pitää miettiä sen mukaisesti. Päädyin kokeilemaan nanbanzuke-annosta, koska siinä paneroinnissa olisi listan mukaan käytetty myös tofua.

Valitettavasti annos ei kerta kaikkiaan vain ollut hyvä. Yksittäinen suupala paprikaa olisi ehkä ihan mennyt monipuolisemman kokonaisuuden osana. Mutta kun ruokalajiin joutui keskittymään, huomasi aika pian, että paneroinnissa ei ollut lainkaan tempuramaista keveyttä ja rapeutta, vaan se oli pikemminkin rasvaisen mautonta ja äitelää. Vaimo söi annoksestani jokusen palasen tuodakseen vaihtelua omaan (ei järin hyvään) annokseensa – muutoin olisin varmasti jättänyt vähintäänkin puolet kulhosta syömättä, sillä minulle alkoi tulla lievä kuvotuksen tunne rasvaisten palasten syömisestä. En minä lähtenyt tästä keittiöön valittamaan tai uutta pyytämään, koska ei kokkaus sinänsä vaikuttanut epäonnistuneelta. Annos vain selvästi on lähtöjään huono.

Jälkiruokaa emme enää tämän jälkeen kaivanneet, ja hankalaa sen tilaaminen olisikin ollut, sen verran yhteen sulautunein sanoin tarjoilija kysyi meiltä ”olikohyväätuonkolaskun?”. Olin avaamassa suutani ja sanomassa, että ei tämä järin hyvää ollut, mutta kun suunvuoroa ei saanut, tilasimme kuitenkin laskun sijaan lasilliset umeshua ja yuzu sakea, jotta saisin äitelän rasvaisuuden tunnun pois suustani. Nuo lempijuomani tietysti olivat oikein hyviä. Mutta on sanomattakin selvää, että tänne ei kiinnosta palata. On kyllä surullista, kun yksi vanhoista suosikeistani poistui listoiltani.

Ravintola Karu
Aurakatu 3
Turku

ma suljettu
ti–to 17–22
pe 17–24
la 16–24
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset