Ateneum Bistro

"Soijapyörykät olivat klassista rakastamaani tyyliä, johon rakastuin 90-luvulla. Olen teksturoidun soijan vankkumaton ystävä, ja juuri pyöryköissä se on parhaimmillaan."

15.2.2024

Edellinen (ja ensimmäinen) Ateneumin ruokatarjonnan arvio ilmestyi helmikuun puolivälissä, kertoen tammikuun lopun visiitistä. Arviossa mainitsin, että Ateneum Bistron lounastarjontaan minun pitäisi vielä palata tuonnempana. Se tulikin äkkiä. Nimittäin sinä päivänä, kun arvio julkaistiin, olin menossa kokousmatkalle Helsinkiin, ja lounaslistalla oli houkuttelevasti soijarouhepöyöryköitä sinappi-kermakastikkeessa ja peruna muusia. Pakkohan sinne oli mennä! Muussia ja pyöryköitä buffetista on harvinainen tilaisuus.

Kuten edellisessä arviossa mainituissa erikoistilaisuuksissa, jälleen myös salaattipöydän antimet olivat kiinnostavia. Tarjolla oli selleri-hernesalaattia aurinkokuivatuilla tomaateilla, yrttistä hummusta, talon omaa kimchiä ja marinoituja artisokan sydämiä. Kaikki olivat erinomaisia. Erityisesti pidin sellerisalaatista, jonka kaltaiseen en muista törmänneeni kuin joissain Rooman kasvisbuffeteissa. Kimchi oli lempeää, mutta oli siinä silti kiva pieni polte ja happamuutta. Artisokan sydämiin oli saatu marinadilla kunnolla makua.

Soijapyörykät olivat klassista rakastamaani tyyliä, johon rakastuin 90-luvulla. Olen teksturoidun soijan vankkumaton ystävä, ja juuri pyöryköissä se on parhaimmillaan. Perunamuussi oli ihanan täyteläistä. Sinappikastikkeessa oli hyvä maku, mutta silti omaan makuuni tummempi, paahteisempi ja umamisempi soosi toimisi tällaiseen annokseen paremmin. Kunnolla paahdetun jauhosoosin maku on ihanimpia asioita maailmassa. Toimi kokonaisuus silti näinkin oivallisesti, ja söin liikaa, aivan liikaa, ottaen huomioon, että edessä olisi pitkä kävely Kaivopuistoon sohjoisena julkisen liikenteen lakkopäivänä. En välittänyt.

Ehdottomia lounasbuffet-suosikkejani ovat kasvisravintolat Tampereella Papu ja Pata ja Gopal sekä Helsingissä Brindavan ja Banu Cafe, mutta täytyy sanoa, että Ateneum pääsi todella lähelle tätä joukkoa yhdellä kokemuksella. Ja onhan sijainti junalla kulkijalle mainio. Mainittujen paikkojen etu on tietysti se, että vegaanista löytyy aina ja runsaasti. Ateneumissa näyttäisi olevan vegaaninen keitto joka päivä (ainakin kirjoittaessani viikon lounaslistassa), mutta pääruokaa ei ole aina. Eli sopivaa lounaspäivää pitää vähän vahdata. Tässä Ateneum muistuttaa Café Lasipalatsin lounastarjontaa, mutta kokkaamisen taso ja etenkin salaattipöydän valikoima on reilusti korkeammalla tasolla. Ihan jo salaattienkin takia suosittelen visiittiä mitä lämpimimmin.

Ateneum Bistro
Ateneum
Kaivokatu 2 Helsinki

ma suljettu
ti–pe 10–20
la–su 10–17

Kotisivut

Facbookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset