Biang! Tampere Hämeenkatu

"Tämän aterian myötä vahvistui, että Tampereella on vihdoin sellainen kiinalainen, jota olen kaivannut."

12.7.2024

Olen arvioinut tämän kiinalaisen ravintolan kaksi kertaa: ensin tutkailin armaan ystävän kanssa iltalistaa kesällä 2021 ja taannoin kävin oivallisella buffetlounaalla vaimon kanssa. Buffetin olin todennut oivalliseksi parin kokemuksen turvin, mutta iltalistaa olin kerennyt testata vasta tuon yhden, yllä mainitun kerran. Vaikka kesän 2021 kokemus oli oikein hyvä, jäin kaipaamaan kasvismenuun hieman lisää monipuolisuutta. Ja kun taannoisella buffetlounaalla hoksasin iltamenun hieman uudistuneen, totesinkin, että pian pitäisi käydä testaamassa.

Kiinalaisissa ravintoloissa aterioiminen on parhaillaan silloin, kun pöytään voi tilata useita, toisiaan tukevia ja eri tyylisiä annoksia. Helsingissä olen nauttinut lukuisia tällaisia ihania iltoja Mei Linissä, Dong Bei Hussa, Ben’s Wayssa, Chengdussa, Zhen Hao Dim Sumissa, Tiny Foodissa, Noodle Masterissa sekä parissa muussa sittemmin valitettavasti lopettaneessa ravintolassa. Minulle ja vaimolleni tällainen monipuolinen elämys on hyvän kiinalaisen mittatikku – ellei tarkoitus ole käydä juuri buffetlounaalla (esim. Triplan Brokadissa), syömässä vain nuudeliannos (kuten Mala Masterissa) tai tai noutamassa mukaan vaikkapa mestarillisia kevätkääryleitä (kuten Tampereen legendaarisesta An Lacista).

Tilasimmekin neljä annosta: alkupalaksi tuttuja murskattuja kurkkuja sekä uutuuden, mungpapuhyytelöä maapähkinä-tahinikastikkeella, ja pääruokalistalta paksoita siitakesienillä sekä niin ikään uutuuden, jo viime kerran buffetissa testaamani dougan-tofuannoksen.

Mungpapuhyytelö ei varmasti ole kaikkien juttu, sen verran erikoinen ruoka se on, mutta minä rakastin sitä! Hyytelö on läpikuultavaa ja hyvin neutraalin makuista, eli tämä ruoka perustuu lähinnä koostumukseen. Jos tällainen ulottuvuus kiinalaisessa keittiössä kiinnostaa, suosittelen lämpimästi Netflixiltä löytyvää Flavourful Origins -sarjaa, joka sukeltaa syvälle Kiinan eri alueiden keittiöihin ja niiden erikoisuuksiin. Pähkinäinen ja umaminen kastike tarjosi hienon vastapainon viileälle joustavalle hyytelölle.

Kurkkuannokset ovat Biang!-ravintoloissa eri tyyliä kuin kaikissa muissa paikoissa, joissa olen tätä suosikkiannostani tilannut. Yleensä kurkkujen kumppanina on vain valkosipulia ja korkeintaan aavistuksenomainen etikkaisuus, joskus sichuanpippuria. Täällä niissä on chiliä ja runsaasti etikkaa – hyvää, mutta annos ei tarjoa ihan sitä raikastusta, jota kiinalaiseen pitoateriaan kaipaan.

Paksoi oli erinomaista, tutussa hennossa valkosipulisessa liemikastikkeessa tarjottua, ja sienten aromi oli ihanan tymäkkä. Annoksen hienovaraisuus antoi hyvän kontrastin mukavan tuliselle ja suorastaan tummasävyisen umamiselle dougan-annokselle. Siinä oli ronskisti mustapapuja (eli fermentoituja soijapapuja) tuomassa ”taustahuminaa”, sekä ihanasti kertautuvaa poltetta antavaa chiliä. Perunan ja hieman sitkaan kahdesti kypsennetyn tofun maut ja rakenteet olivat hyvät kumppanit.

Tämän aterian myötä vahvistui, että Tampereella on vihdoin sellainen kiinalainen, jota olen kaivannut. Listalta löytyy mainittujen annosten lisäksi aiemmin arvioimani munakoisoannos sekä ”öljyonnettomuus-nuudelit”, ja ilmeisesti mapo tofunkin saisi vegaanisena (näin olen muilta paikassa käyneiltä ymmärtänyt). Buffetissa olen syönyt kaksi kertaa oivallista tofu skiniä – sen soisi näkyvän myös vakilistalla.

Biang! Tampere Hämeenkatu
Hämeenkatu 3
Tampere

ma–to 11–21
pe 11–22
la 12–22
su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset